Varşova’daki Belarus Evi, 12 Eylül 2026 tarihinde Razam (Birlikte) Dayanışma Hareketi’nin Dış Meclis Oturumu’na ev sahipliği yaptı. “Rusya Federasyonu’ndaki Esir Halkların Durumu” gündemiyle toplanan oturuma çok sayıda muhalif lider ve aktivist katıldı.

Özgürlük Mücadeleleri Anadillerde Dile Getirildi
Toplantıda Rusya Federasyonu bünyesindeki halkların bağımsızlık ve ulusal özgürlük mücadelelerine dair sunumlar gerçekleştirildi. Konuşmacıların bildirilerini kendi anadillerinde sunmaları ve sunumların Belarusçaya çevrilmesi dikkat çekti.
Etkinlikte söz alan isimler ve sunumları şu şekilde sıralandı:
-
Dr. Venchislav Daniel Chernevsky: Bildirilerin Belarusça çevirilerini üstlendi ve sunum gerçekleştirdi.
-
Rafis Kashapov: Sürgündeki Tataristan Hükümeti Başbakanı.
-
Ibrahim Yaganov: Bağımsız Çerkesya Ulusal Kurtuluş Hareketi Konseyi Başkanı.
-
Raisa Zubareva: Saha (Yakutistan) Cumhuriyeti Bağımsızlık Hareketi Kurucusu.
-
Zurtan Khaltarov: Siyasi baskılar nedeniyle Polonya’ya sığınmak zorunda kalan Buryat muhalif siyasetçi (Buriyad Gürün); sunumunu Lehçe olarak yaptı.
Sunumların ardından gerçekleştirilen panel ve tartışma bölümünde Vyacheslav Sivchik, Alena Tolstaya, Irena Bernatskaya, Viktor Korolkov ve Tatyana Malashchenko söz alarak ulusal kurtuluş hareketlerine desteklerini bildirdi.
Ortak Bildiri: “Tek Çözüm Dekolonizasyon”
Gerek yüz yüze gerekse çevrim içi katılan 16 delegenin yer aldığı oturumun sonunda oy birliğiyle ortak bir bildiri yayımlandı. “Sadece Rusya Federasyonu’nun Dekolonizasyonu Avrupa’da Büyük Bir Savaşı Durdurabilir” başlıklı bildiride; RF bünyesindeki halkların kendi bağımsız devletlerini kurma hakları ve yürüttükleri ulusal kurtuluş mücadeleleri açıkça desteklendi.
—————————
Kaynak: https://racyja.com/
Post Views: 99
