Siyaset, Siyasi Araçlarla Yapılır

MURAT ÖZDEN

Yeryüzünde siyaseti olmayan ve varlık mücadelesi için siyaset geliştiremeyen tek halk herhalde Çerkeslerdir.

 Soykırıma uğratılıp sürgün edilmesinin üzerinden yüz elli yıl geçmiş olmasına rağmen, Çerkes Halkının ortaya koyabildiği tek örgütlenme biçimi kültür dernekçiliğidir. Oysa kültür dernekleri ve kültür dernekçiliği ile Çerkes Halkının gelebildiği yer ortadadır. Yok olma uçurumundan önceki son dönemeçteyiz artık.

Peki ne yapmak gerekiyor?

Yapılması gereken, diasporada mücadele yürüten etnik grupların yapmış olduğu gibi, örgütlü bir siyasi mücadele yürütmektir.

Şöyle etrafımızda yürütülmekte olan etnik mücadelelere bir göz atalım isterseniz.

Kuzey İrlandalılar, İngiltere’ye karşı yürüttükleri mücadeleyi illegal siyasi partileri İRA ve onun yasal kanadı olan Shin Fain sayesinde kazandılar.

Bask Halkı, İspanyol faşizmine karşı illegal partileri ETA ve onun legal kanadı olan Herri Batasuna partisinin mücadelesi ile zafere ulaştılar.

Filistin davasını zafere götüren Filistin Kurtuluş örgütü bir partiler koalisyonuydu. El Fetih, Hamas, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Komünist Partisi, Filistinli Hıristiyanlar ve Filistinli antisiyonist Yahudilerden oluşan tam bir cephe örgütlenmesiydi FKÖ.

Kürtler iseTürkiye’de PKK ve onun legal partisi BDP, Orta Doğu’da KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) ile Orta Doğu coğrafyasında bütün taşları yerinden oynatıyorlar.

Ermeniler 1890’lı yıllara dayanan siyasi parti örgütlenmeleriyle dünyanın en etkin diasporaları arasında yer almaktadırlar. 2015 yılında Ermeni soykırımının yüzüncü yılında diaspora siyasetinin nasıl yapılması gerektiğinin en seçkin örneklerini göreceğiz hep birlikte.

Dünyadaki Yahudi siyasi örgütlülüğü İsrail Devletini yaratmış ve dünyadaki en etkin diaspora olma özelliğini de elinde bulunduruyor.

Güney Amerika’da, Asya’da ve Afrika’da birçok halk etkin siyasi mücadeleler yürütüyor.

Çerkesleri ise dünyadaki hiçbir devlet ve uluslararası hiçbir siyasi kuruluş ciddiye almıyor, dikkate almıyor.

Neden acaba?

Çünkü bir siyasi yapılanma olan devletler karşılarında siyasi muhatap ararlar.150 yıllık diaspora tarihinde Çerkesler hiçbir zaman kendi adlarına siyasi parti kurmayı düşünemediler. Başkalarının siyasi organizasyonlarında uşaklık yapma konusunda ise pek mahir oldular. Varlık talebi olmayan, taleplerini net bir biçimde dile getiremeyen, taleplerini dile getirmekten korkan bir halkı devletler ve uluslararası siyasi kuruluşlar neden muhatap alsınlar ki?

Eğer ulusal bazda ve uluslararası arenada muhatap alınmak istiyorsak, mutlaka Çerkes Siyasi örgütlülüğünü ve Çerkes Siyasi Partisini yaratmak zorundayız.

Çerkes Sürgün ve soykırımının yüz ellinci yılında, Çerkes Halkı mutlaka kendi siyasi partisini oluşturulmalıdır.

Siyasi bir mesele olan Çerkes mücadelesi, siyasi bir araç olan kendi siyasi partisi aracılığıyla yürütülmelidir.

Umarız o günler çok uzak değildir.

Post Views: 15

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir