KENAN KAPLAN
ÇERKES HAKLARI İNİSİYATİFİ’nin Çerkeslerin yeni anayasadan beklentilerini siyasi platforma taşıması Çerkes Halkı tarafından büyük bir memnuniyet ve takdir duygusuyla karşılandı. Öncelikle halkımıza duyarlı ilgisi ve desteği için teşekkür ediyoruz. Bu destek bizlere, vermiş olduğumuz varlık ve kültürel haklar mücadelesinde büyük bir güç verdi.
Bu arada eleştirenler yok muydu?
Elbette vardı.
Mesela, halkımız adına hiç birşey üretmeyenlerin oluşturduğu ”birbirlerine benzeyenler”, Çerkes tanımı yapma çabasından öteye geçemedikleri gibi tanımladıkları Çerkes varlığı adına da hiçbir talep ve eylem ortaya koyamayanlar, işbirliği yapmayı kendilerine biat edilmesi şartına bağlayanlar, yapılanları eleştirerek varlıklarını sürdürebileceklerini zannedenler…
Elbete bunların ÇHİ’yi anlamalarını ve işbirliği yapmalarını beklemek abesle iştigal etmek olur. Artık halkımız ÇHİ’nin vermek istediği mesajı çok iyi anlamış, gerçekleri net olarak görmüş ve değerlendirmiştir.
Bundan sonra Çerkes Halkının kimlik ve kültürel haklar mücadelesinde, politika üretemeyenlerin, eyleme geçemeyenlerin, çeşitli kaygılarla bu mücadelede görünür olmaktan çekinenlerin, halkına önderlik misyonu üstlenmekten korkanların devri sona ermiştir. Bunların artık ÇHİ eylemlilik sürecini eleştirerek varlıklarını sürdürmeleri mümkün değildir.
ÇHİ’nin nereye koştuğunu mesafe açıldığı için oturdukları yerden göremeyenlere mereklarını gidermek için söyleyelim: ÇHİ, Çerkeslerin ve tüm azınlikların kendi dilleri, kendi kültürleri, kendi kimlikleriyle eşit yurttaşlar olarak yaşayacakları bir Türkiye’nin kurulması gibi onurlu bir demokrasi mücadelesinde Çerkes Halkı adına saygın yerini almak, Türkiye’nin demokratik dönüşümüne katkı sunmak için koşuyor. Elbette halkı adına koşmaya ufukları ve mecalleri yeterli olmayanların bunu anlaması mümkün değildir.
Bazı eleştiriler de Kaffed’le neden işbirliği yapılmadığı söylemine odaklanıyor. Bu konuya da bir açıklık getirmek gerekiyor. Kaffed, sitesinde bir duyuru yayınlayarak tüm kişi ve kurumlardan önerilerini beklediğini, bu önerileri değerlendirererek hazırlayacakları metni meclis başkanlığına ileteceklerini ilan ediyor.
Şimdi soruyorum: Bu nasıl bir işbirliği anlayışıdır?
Önerileri alacaksınız ama metni siz hazırlayacak, bunu da tüm kesimlerin ortak metni olarak deklere edeceksiz.
Peki, nerede önerenlerin iradesi?
Bu düpedüz benim irademe tabi olun demekten başka bir şey değildir. Halbuki işbirliğinde gerçekten samimi olunsa idi tüm kesimlere çağrı yapılarak anayasa komisyonu oluşturmak üzere üye istenir, oluşturulan komisyon tüm kesimlerin önerilerini ortaklaştırarak bir metin hazırlar, bu metin de tüm kesimlerin ortak görüşünü yansıtan, altına imzalarını koydukları bir işbirliği metni olurdu. Kaffed’in şimdi hazırlayacağı metinse bir mizansenden öteye gitmeyen Kaffed metni olacaktır.
Kaffed’in bundan sonra işbirliğinden ne anladığını açık olarak deklere etmesi ve samimiyetini ortaya koyması gerekiyor. Biz ÇHİ olarak işbirliğini, halkımız adına yapılacak tüm çalışmalarda eşit şartlarda, gücümüzü ve enerjimizi birleştirerek ortak hareket etmek olarak anlıyoruz ve bu anlamda her türlü işbirliğine hazırız. “Patron benim” yaklaşımıyla ya da biat kültürüne dayalı yaklaşımlarla işbirliği yapmamız söz konusu değildir.
Yapmadıklarımızı ya da yapamadıklarımızı başkaları yapıyorsa, yapılan iş doğru olsa bile, ”niyetleri farklı”, “amaçları bizi bölmek, parçalamak”, “dolgu malzemesi olarak kullanmak”… gibi yorumlarla kendi dışındakileri suçlamak, bu yolla sorumluluklarından kurtulduklarını sanmak, bundan sonra kurumları ve kişileri sorgulanmaktan kutaramayacaktır.
Artık süre kısalıyor, altımızdaki zemin kayıyor. Yeni bir anayasa yapılacak ve Türkiye’nin gelecek 50-100 yılı yapılandırılacak. Eğer Çerkes Halkının varlığını görünür kılamazsak, taleplerimizi Türkiye’nin gündemine getiremezsek, tarih sahnesinden silinip gideceğiz.
İşte bu acı gerçeğin ışığı altında Çerkes Halkı adına sesleniyoruz;
Kime mi?
Asimilasyoncu hakim etnik unsurun vuneutluğuna soyunarak, Çerkes halkının varlık mücadelesini Kürt düşmanlığı üzerinden karalamaya çalışan ”birbirine benzeyenler” güruhuna.
Kime mi?
Sadece kendisi için demokrasi isteyenlere?
Kime mi?
Kavram kargaşası yaratarak varlık ve demokrasi mücadelemizde ayakbağı olanlara.
Kime mi?
Biat kültürüyle asimilasyon sürecini tamamlamak isteyenlere.
Kime mi?
Yapmaya cesaret edemediklerini başkaları yaptığında hazmedemeyenlere.
Hepsine tek sözümüz var:
Gölge etmeyin, başka ihsan istemez !
__________
Not: Bu yazı, ÇHİ’nin Çerkeslerin yeni anayasadan beklentilerini siyasi platforma taşıması sürecinde ”ÇHİ nereye koşuyor” başlığı altında sanal ortamda rencide edici ifadelerle ÇHİ’yi karalamaya çalışan ve yine ÇHİ’nin çabalarını bölücülükle özdeşleştirmeye çalışan kişi ve gruplara cevaben yazılmıştır.
Post Views: 12
