“Abhazya’nın İzolasyonuna Son” İnisiyatifi’nden TBMM ve Dışişleri’ne Çağrı: Pasaportlar Tanınsın, Ulaşım Başlasın

“Abhazya’nın İzolasyonuna Son” İnisiyatifi, Abhazya’ya 30 yılı aşkın süredir uygulanan izolasyonun kaldırılması talebiyle geniş kapsamlı bir imza kampanyası başlattı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve T.C. Dışişleri Bakanlığı’na sunulmak üzere hazırlanan petition/dilekçe çalışmasında; Abhazya pasaportlarının Türkiye sınır kapılarında geçerli bir seyahat belgesi olarak tanınması ile iki ülke arasında doğrudan deniz ve hava ulaşım hatlarının yeniden açılması talep edildi.

Anıt Baba İmzalı Dilekçe 30 Eylül’de Kamuoyuna Açıldı

Kampanya, Abhazya yönetiminin 1992-1993 savaşının sona ermesini simgeleyen “Zafer ve Bağımsızlık Günü” olarak kutladığı 30 Eylül tarihinde başlatıldı. Anıt Baba tarafından kaleme alınan ve kamuoyunun imzasına açılan dilekçede, mevcut kısıtlamaların Türkiye’deki kalabalık Abhaz diasporası ile anavatan arasındaki ailevi, kültürel ve toplumsal bağları kopardığına dikkat çekildi.

“İzolasyon Onur Kırıcı Bir Toplu Cezalandırmaya Dönüşüyor”

Dilekçe metninde Abhazya’nın Türkiye’nin Karadeniz’deki komşusu olduğu ve 19. yüzyıldaki sürgünler nedeniyle Türkiye’deki Abhaz nüfusunun Abhazya’dakinden katbekat fazla olduğu hatırlatıldı. 1993 sonrası bir süre devam eden doğrudan ulaşımın zamanla kapatıldığı belirtilen metinde şu ifadelere yer verildi:

  • Sivil Temaslar Kesildi: Seyahat belgelerinin reddedilmesi ve limanlar ile hava sahasının kapalı tutulması nedeniyle iki ülke arasındaki sivil ve insani temaslar kesintiye uğradı.

  • İnsan Hakları Vurgusu: İzolasyonun diplomasi aracı olmaktan çıkıp eğitimi, sağlığı ve geleceği boğan bir toplu cezalandırmaya dönüştüğü, hiçbir siyasi ihtilafın insani hakların ihlaline mazeret olamayacağı ifade edildi.

  • Temel Talepler: İnisiyatif, TBMM ve Dışişleri Bakanlığı’ndan Abhaz pasaportlarının seyahat belgesi olarak kabul edilmesini ve doğrudan deniz ile hava ulaşımının başlatılmasını istedi.

Talepler Meclis Gündemine De Taşınmıştı

İnisiyatifin dile getirdiği talepler, 2026 yazında TBMM’de düzenlenen bir basın toplantısıyla da gündeme gelmişti. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın 5 Ağustos’ta yaptığı çağrıya; DEM Parti, EMEP, YENİ Parti, DEVA Partisi ve Yeni Yol Partisi milletvekilleri de destek vermişti.

Türkiye’nin Resmi Politikası Ve Siyasi Statü

Abhazya kendisini bağımsız bir devlet olarak tanımlayıp uluslararası izolasyonun kaldırılması yönünde diplomasi yürütürken, Türkiye resmi olarak Abhazya’nın bağımsızlığını tanımıyor. T.C. Dışişleri Bakanlığı, bölgeyi Gürcistan’ın uluslararası tanınmış sınırları içerisinde değerlendiriyor ve “Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ile egemenliği” vurgulu politikasını sürdürüyor. Nitekim Haziran 2026’da İstanbul’da düzenlenen Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan dışişleri bakanları toplantısında da “Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne” verilen destek bir kez daha yinelenmişti.

Post Views: 72

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir