BALKAR SELÇUK
Yok, alfabe konusunu ve ADDER’in kurultayını tartışacak değilim. Alfabe konusunda ADDER ile anlaşmamız mümkün değil. Zaten daha önce diasporanın latin alfabesine geçmesinin bir cinayet olacağını yazmıştım. ADDER bu cinayeti taammüden işledi.
Yine de ADDER, yani Adige Dil Derneği Diaspora Çerkeslerinin ana dillerini korumaları için büyük hizmetlere imza atabilir.
Yeni dönemde hükümetin dindar ve milliyetçi nesiller yetiştirme projesinin minik yansımalarından birkaçıdır TRT’de oynayan Pepee ve Keloğlan adlı çizgi filmler. TRT yakında ‘Peppe Ötüken’de!’ ya da ‘Keloğlan Hicaz Yollarında!’ bölümlerini çekerse şaşırmam şahsen. Birçokları için bir şey ifade etmese bile benim gibi, ufak çocuk babası Çerkesler için bu Pepee ve Keloğlan adlı çizgi filmler artık tahammül edilmez derecede can sıkıcı bir hal almaya başladı.
Benim büyük oğlum doğduğunda böyle çizgi filmler yoktu ortada. Dolayısıyla ona Çerkesçe öğretmek kolaydı. Ama işte onun kardeşini ne yapsak ne etsek Çerkesçe konuşturamıyoruz. Çünkü ufaklık sabahın köründen akşama kadar bu çizgi filmleri izliyor. Ve ben anladım ki bu iki çizgi filmin Çerkesçeleri elde olsa bu çocuğa Çerkesçe öğretmek daha kolay olacak.
Bu konuda anne ve babalara yardımcı olabilecek tek STK’mız ise hiç şüphesiz ADDER’dir. Birçokları için basit bir konu gibi gelebilir ama öyle değil. ADDER’in yardımına ihtiyacımız var. Şöyle 30-40 bölümü Çerkesce’ye çevrilmiş bir Peppe ya da Keloğlan, ya da ne bilim Caiu gibi çizgi filmler ilaç gibi gelirdi.
Çizgi film deyip geçmeyin.
ADDER Latin alfabesine geçiş gibi abes işlerle iştigal ettiği kadar TRT Çerkesçe içinde gündem oluşturur mu? Bu konuda inisiyatif alır mı? Bilemem ama sözlük yazmak ya da alfabe değiştirmek gibi konulardan daha güncel ve önemli bir sorundur bu çizgi filmler. Çünkü bir çocuk, bir yaşından itibaren tv izliyor. Ama alfabeyi ve sözlüğü yıllar sonra tanıyor.
***
ESKİDEN ADAM ÖLDÜRÜP GÖMERLERDİ, ŞİMDİ SİYASETE GİRDİLER!
Türkiye’de önümüzdeki günlerde genel seçim sistemi değişecek gibi. 100 kişilik bir Türkiye kontenjanı olacak ve insanlar bu kontenjandan milletvekili olabilecekler. Türkiye’nin neresinden olursa olsun aynı adaya oy verilebilecek.
Bu düzenleme bizi, yani Türkiye Çerkeslerini meclise taşıyabilir. İçimizden bazıları meclise girebilir. Böylece sürekli AKP’nin ya da diğer partilerin gözünün içine bakmaktan kurtuluruz. Baksanıza, eskiden adam öldürüp domuz bağı yapıp gömen Hizbullah bile siyasete girdi ve silaha mesafe koydu.
Hizbullah gibi bir terör örgütünün bile mecliste milletvekiliyle fikirlerini savunmaya karar verdiği bu dönemde Türkiye Çerkesleri de meclise Çerkes kimlikleriyle girmelidir.
Post Views: 16
