İstanbul’da Coşkulu Ayayra/Zafer Günü Kutlaması: “Birliğimiz ve Kardeşliğimiz Daim Olsun”

Abhazya’nın bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin zaferle taçlandığı 30 Eylül Ayayra Zafer Bayramı’nın 33. yıl dönümü, anavatan Abhazya’da ve dünya genelindeki diaspora örgütlerinde büyük bir coşkuyla kutlandı. İstanbul Abhaz Kültür Derneği’nin düzenlediği görkemli programda birlik, beraberlik ve vefa mesajları öne çıktı.

KUŞBA E.

Abhazya’yı işgal etmek ve Abhaz halkını tarih sahnesinden silmek amacıyla Abhazya’ya giren Gürcü birlikleri, 14 ay süren destansı bir mücadelenin ardından 30 Eylül 1993 tarihinde mağlup olarak geri çekilmek zorunda kalmıştı. Abhaz halkının varoluş mücadelesini zaferle mühürlediği bu tarihi günün 33. yıl dönümü, İstanbul Abhaz Kültür Derneği tarafından düzenlenen özel bir etkinlikle coşku içerisinde anıldı.

Sunuculuğunu Papa-pha Özcan Baba’nın üstlendiği anlamlı gece, vatan uğruna canlarını feda eden şehitler anısına yapılan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Abhazya Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Elif Berkkan: “Ayayra, Vatana Olan Bağlılığın Simgesidir”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Abhaz Kültür Derneği Başkanı Elif Berkkan, salondaki gazileri, Abhazya’dan gelen konukları ve gençleri selamlayarak başladığı konuşmasında zaferin anlam ve önemine vurgu yaptı. Berkkan konuşmasında şu ifadeleri öne çıkardı:

“Bugün burada, Abhaz halkının hafızasında gururla taşıdığı 30 Eylül Ayayra Zafer Bayramı’nı hep birlikte kutlamanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ayayra; bizim için yalnızca bir zaferin adı değil, verilen mücadelenin, gösterilen fedakârlığın ve Abhaz halkının vatanına olan bağlılığının simgesidir.”

1992–1993 savaşında diasporadan anavatana koşarak omuz omuza savaşan gazilere şükranlarını sunan Berkkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu gururu, özellikle o günlerin tanıkları olan gazilerimizle birlikte paylaşmak bu geceyi bizim için çok daha anlamlı kılıyor. 1992–93 savaşında Abhazya’nın en zor günlerinde orada oldunuz. Buradaki hayatınızı, ailelerinizi ve sevdiklerinizi geride bırakarak Abhazya’nın yanında yer aldınız. Gösterdiğiniz cesaret ve fedakârlık hiçbir zaman unutulmayacak.”

Kültürel aktarımın ve nesiller arası bağın önemine de değinen Berkkan, “Bu gece burada çok güzel ve anlamlı bir tablo var: Bir tarafta o günleri yaşamış gazilerimiz ve büyüklerimiz, diğer tarafta Abhazya’dan gelen genç sporcularımız… Geçmişimiz ve geleceğimiz aynı çatı altında. Bize düşen de geçmişimizi unutmadan bu bağı çocuklarımıza ve gençlerimize aktarabilmek; kültürümüze, dilimize ve birbirimize sahip çıkabilmektir. Mesafeler ne kadar uzak olursa olsun, gönüllerimiz hep birbirine yakın olsun” çağrısında bulundu.

Abhazya Devlet Başkanı Badra Gunba’dan Anavatan Mesajı

Geceye video mesaj yoluyla katılan Abhazya Devlet Başkanı Badra Gunba, diasporadaki vatandaşlara seslenerek birlik ve beraberlik mesajı verdi. Badra Gunba mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Değerli vatandaşlarımız.

Bugün dünyanın neresinde olursa olsun Abhaz/Abaza milletimiz için büyük önem taşıyan Büyük Zafer Günü’nü kutluyoruz. Bu zafer uğruna binlerce insan hayatını verdi. Bugün bu zafer sayesinde barış içinde yaşıyor, gelecek için umut taşıyoruz. Barışçıl bir gökyüzü altında devletimizin gelişeceğine ve geleceğe güvenle ilerleyeceğine inanıyoruz.

Diasporada yaşayan insanlarımızın bize verdiği desteği her zaman biliyor ve takdir ediyoruz. Türkiye’de, Suriye’de ve dünyanın neresinde olursa olsunlar, halkımızı her zaman düşünen ve destekleyen tüm kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Bu büyük bayram hepimizi bir araya getiriyor. Hepimize büyük zaferler, başarılar, huzur ve güzel bir gelecek diliyorum.

Sonsuza kadar yaşasın Abhazya Devleti!

Sonsuza dek yaşasın dünyanın neresinde olursa olsun Abaza/Abhaz milleti.”

GAZİLERDEN DUYGU DOLU MESAJLAR VE UNUTULMAZ GÖSTERİLER

Protokol konuşmalarının ardından, savaş yıllarında Abhaz Dayanışma Komitesi’nde özveriyle görev yapan ayhabılardan Ardeşen Kobaş söz alarak o dönemin ruhunu anlatan Abazaca ve Türkçe bir konuşma gerçekleştirdi.

Programın ilerleyen bölümlerinde, Türkiye’de düzenlenen jimnastik müsabakaları vesilesiyle İstanbul’da bulunan Abhazya Çocuk Jimnastik Ekibi sahne aldı. Minik sporcuların sergilediği gösteri salondakilerden yoğun alkış topladı.

Gösterinin ardından tüm salon Abhaz müzikleri ve geleneksel danslarıyla coşku dolu anlar yaşadı.

Etkinlik kapsamında ayrıca Abhazya’nın bağımsızlık sürecini anlatan kısa bir belgesel gösterimi yapıldı.

Savaşın canlı tanıkları olan gaziler de unutulmadı. Salonda hazır bulunan Abhazya Savaşı gazilerinden Arda Argun, Nigar Achkorayev, Ercan Kozba, Ercan Khazaria ve Vedat Şora mikrofona davet edilerek o tarihi günlere dair duygu ve düşüncelerini paylaştılar.

Gecenin son bölümünde ise Çoğulcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Faruk Arslandok ve Başkan Yardımcısı Günsel Şurdum Avcı  ile savaş yıllarında Abhaz Dayanışma Komitesi’nde büyük emekler veren Erol Kılıç ve Abdülkadir Ardzınba, Maltepe Çerkes Derneği Başkanı Murat Özden birer konuşma yaparak zafer gününü kutladılar.

Kutlama programı, konuşmaların tamamlanmasının ardından geç saatlere kadar süren geleneksel Abhaz dansları ve müzik dinletisiyle neşe içinde sona erdi.

 

Post Views: 156

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir