• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi34
Bugün Toplam580
Toplam Ziyaret1062571
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Semerkew
Mustafa Saadet
mustafa.saadet@yahoo.com
Sürecin Hangi Safhasındayız
08/02/2013

Toplumların yaşamlarında genel olarak üç süreç vardır. Birleşme, ayrılma ve yeniden birleşme. Bu üç safhalı olgu şöyle yaşanmaktadır.

Aynı görüş ve idealleri olan kimseler veya guruplar bir araya gelerek, idealleri ve amaçlarını gerçekleştirmek için özveri ile çalışarak birliktelik sağlarlar. Ancak, amaca ulaşıldıktan sonra aralarında çıkar ve düşünce farklılıkları meydana geldiğinden, ayrılma dönemleri başlamaktadır. Çeşitli fikir ve görüşler ileri sürülerek ayrılma gün yüzüne çıkarılmaktadır. Ayrılmaların neticesinde oluşan guruplar birbirlerine üstünlük sağlamak için savaşmayı dahi göze almakta ve çoğu kez savaşmaktadırlar. Savaşta güçlerini tüketen guruplar parçalanmanın kimseye bir fayda sağlamadığını anladıklarında, tekrar bir araya gelmenin elzem olduğunun farkına vararak, yeniden birleştiklerinde güçleneceklerinin idraki ile yeniden birleşme yoluna gitmektedirler.

Bunun en ibret verici örneği Amerika Birleşik devletleridir. 1776 yılında İngiliz tahakkümüne karşı birleşen ve bağımsızlık talebinde bulunan 13 koloni birlikte hareket ederek amaca ulaşmıştır. Birliğin sağlanmasından sonra büyüyüp gelişen koloniler birliği 1861 yılına kadar birlikte hareket etmiş ve orta Amerika’ya kadar yayıldıktan sonra 11 güney koloni devletinin kendi bağımsızlıklarını ilan etmek istemesi üzerine, kuzeyliler birliği kurulmuş ve 1865 yılına kadar savaş devam etmiştir. Savaşı kuzeyliler birliğinin kazanması ile yeniden ve daha güçlü bir birleşme sağlanmış bu birleşmenin getirdiği avantajların iyi kullanılmasıyla 1945 yılında ABD dünyanı en büyük ve güçlü devleti haline gelmiştir. Küçük devletçiler bir araya gelmemiş olsaydı ABD diye bir devlet olmayacak, aynen Orta Amerika ‘da olduğu gibi küçük, etkisiz ve gelişmemiş devletçikler kurulacak belki de tekrar başka  güçlerin boyunduruğuna gireceklerdi. Bu birliğin sağlanmasında Abraham Lincoln gibi ileri görüşlü bir liderin ortaya çıkması da başka bir faktördür.

Peki, Türkiye Çerkesleri olarak biz hangi süreci yaşıyoruz ?

Soykırım ve sürgünden sonra Osmanlı ülkesinde ilk birleşmeler 1910’lu yıllarda başlamış, kurulan cemiyetler rejim değişikliğinden sonra kapatıldığından ayrılma süreci doğal olarak yaşanmamıştır.

1952 yılına kadar birleşme fırsatı bulamayan Kafkasyalı etnik guruplar,  1952 de ilk derneği kurmuşlar fakat,bu birliktelik uzun sürmemiş, ayrılmalar gündeme gelmiştir. Ayrılma süreci daha sonraki yıllarda da devam etmiş Abazalar, Alanlar, Çeçenler ve diğer bazı guruplar ayrı dernekler kurmak suretiyle ayrılma süreci devam etmiştir.

Yeniden ve daha güçlü olarak birleşme fikirlerinin ortaya çıkması sonucunda, çatı bir kuruluşun tesisi halinde tekrar birleşmenin sağlanacağı ümidi ile kurulan KAFFED ilk yıllarında bu konuda başarılı çalışmalar yapmışsa da son yıllarda kendi düşündüğü ve planladığı eylemler dışında hiçbir eylemi tasvip etmeyeceğini açıklayarak kurulmaya çalışılan birliği sabote etmiştir. KAFFED’in bu anlaşılmaz tutumu karşısında, değişik fikirdeki guruplar, kendi görüşlerini farklı kulvarlarda uygulamaya koymuşlar ve ayrılık süreci hız kazanmıştır.

Günümüzde, fikir ve görüş ayrılıkları savaşarak kabul ettirilmeye çalışılmamaktadır. Görüşmelerle birlik ve sulh sağlanmaya çalışılmaktadır. Bazı geri kalmış ülkelerde sıcak çatışmalar olsa da, uluslararası kuruluşlar çatışmaları önlemek için büyük çaba harcamaktadır.

Kanaatimce, Türkiye Çerkesleri henüz ayrılma sürecini sona erdirip, yeniden daha güçlü bir biçimde birleşme sürecine geçememişlerdir.

En kısa zamanda güçlü ve etkili olacak biçimde yeniden birleşmenin sağlanması temennisiyle.



3164 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KÜLTÜR DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM - 23/03/2024
Radyu Sputnik'de Bulgaristan’ın Dobruca bölgesinin müziği olarak tanıtılan ve Galina Dubreşiska tarafından icra edilen müzik, Bulgaristan Müziği değil, asırlardır Çerkesler tarafından Kafkasya'da söylenen bir ağıt idi.
DİJİTAL PARANIN / PARALARIN GELECEĞİ - 30/01/2024
kağıt para sistemindeki olumsuzluk gibi sebepler de, yeni para sistemi arayışlarını artırmış ve 2011 yılında Japon asıllı Avusturalya vatandaşı S. Nakamoto tarafından geliştirilen dijital para dünya gündeminde yerini almıştır.
SON GELİŞMELERE AMATÖR YORUMU - 20/10/2023
Şimdiki durumda Türkiye devletini tehdit edecek güçte bir komşusunun olmadığı kanaatindeyim. Olsa olsa bu tehdit, güçlü deniz kuvvetlerine sahip olan ve gemilerini Doğu Akdeniz'e konuşlandıran ABD ve GB olabilir.
UKRAYNA VE ÇERKES SOYKIRIMI - 04/06/2023
Gürcüler, Ermeniler, Azeriler, Rusya ile anlaşma yolunu seçtikleri için soykırım yaşamadılar, nüfuslarını korudular ve şimdi de bağımsız ülkeleri var.
GÖNEN-MANYAS ÇERKES SÜRGÜNÜ - 09/05/2023
Temennimiz, yas günü ilan edilen ve her yıl 21 Mayıs’ta anma programları yapılan 1864 soykırımına benzer şekilde, 2 Mayıs 1923’de yas günü ilan edilerek yıldönümlerinde Gönen-Manyas Çerkes Sürgünü olarak anılsın ve mağdurların hatıraları yad edilsin.
14 MAYIS 2023 SEÇİMLERİ, ÇDP VE ÇERKESLER… - 15/04/2023
ÇDP yönetiminin toplumumuzun siyasallaşmasına katkı sağlayacak ve partiyi ileriye götürecek her türlü oluşuma kapısını açık tuttuğunu da belirtelim.
BİR MUSİBET BİN HASİHATTAN EVLADIR - 10/02/2023
STK’larımız büyük bir gayretle topladıkları yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakta güçlükle karşılaşmışlardır. Şahsi telefonlarla bilgilendirmeler de kısıtlı kalmıştır.
Temsil Kabiliyetini Yitirmiş, İşlevi Kalmamış İki Sivil Toplum Kuruluşumuz: D.Ç.B. ve KAFFED - 26/10/2022
Geçen 10 sene içinde iletişim, internet ve bilgisayar teknolojisinde yaşanan gelişmeler, artık bir ülkenin izin ve icazet vermesine gerek kalmayacak şekilde yeni imkanlar sunmaktadır.
ATA SÖZLERİNİN YORUMU - 26/01/2022
Atasözünün şimdiki tahrif edilmiş şekliyle söylenmesi mümkün değildir. Çünkü Çerkes’lerin müstakil devleti olmadığı için, sarayları, kralları, hatta iki katlı binaları bile yoktu.
 Devamı
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi