• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam106
Toplam Ziyaret1061419
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Semerkew

ANASAYFA

AHMET KOÇAK - 1864 Mayısı tarihimizde kara bir sayfadır. 18 ve 19 yy. da batılı ülkelerin emperyalist amaçları uğruna girdikleri ülkeleri işgal yarışına Ruslar da ayak uydurdu. Krallıktan imparatorluğa geçişte önlerindeki engelleri birer birer ortadan kaldırmaya başladılar. 1783’te Kırım’ı ilhak ettikten sonra Ruslar’ın güneye ilerlemelerinde ve sıcak denizlere ulaşmada önlerindeki en büyük engel Kafkaslardı. Ayrıca, burada yaşayan halkların Osmanlı İmparatorluğu ile olan din bağını sınır güvenliği açısından riskli görüyorlardı. Bu değerlendirmelerle Kafkaslara yöneldiler.
29.04.2024
Vahit Cemil Urhan Trakya Üniversitesi, Balkan Araştırma Enstitüsü, Edirne/TÜRKİYE Kuzey Kafkasya’nın otokton halklarından olan ve Adıge[1] topluluklarından oluşan Çerkeslerin Kafkasya’daki varlıkları milattan önceki dönemlere kadar uzanmaktadır. Çerkes adının da Antik Çağda Çerkesya’da yaşamış olan Kerketlerin (Cercetae) isminden türemiş olduğu düşünülmektedir[2] . Çerkes adı ayrıca daha geniş bir anlamda, Adıgelerle birlikte Vubıh (Ubıh) ve Abhazları (Abaza) isimlendirmede kullanıldığı gibi, tüm Kafkasya halklarını ifade etmek için de kullanılmaktadır.
31.05.2023
ERDAL ÖZDEN - Demem o ki, bu güne kadar acımızı, davamızı anlatacak güçlü bir sürgün edebiyatı oluşturamadık. Bu büyük bir eksiklik. Ancak zararın neresinden dönersen kârdır kabilinden, artık eli kalem tutan, kalem erbabının, kalemlerini bu alanda daha aktif kullanmalarını temenni ediyorum. Bu davaya gönül vermiş sermaye sahibi hemşerilerimizi de, bu edebi ürünlerin medya aracılığı ile dünyaya duyurulması, uluslararası arenaya taşınması, dünya kamuoyunun, insanlığın vicdanının önüne konması için birazcık fedakârlık yapmaya çağırıyoruz.
24.09.2021
Laz araştırmacı-yazar Ali İhsan Aksamaz, başta Lazlar olmak üzere gerek Kafkasya bölgesinde, gerekse diasporada yaşayan aydınlarla seri röportajlar yapıyor. Son röportajını aynı zamanda web sayfamızın da yazarlarından olan Abhaz halkının ve kültürünün samimi emekçisi Erol Kılıç Kutelya ile yaptı. Röportajı yazarının sunumuyla birlikte aşağıda aynen yayınlıyoruz.
10.03.2021
MEHMET MAZLUM ÇELİK- 18 Ekim 1935 tarihinde gazetelerin manşeti dehşet vericiydi. Tüm Ankara'yı harekete geçiren ihbara göre; genç Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e suikast tertip etmek üzere bir grup tetikçi Suriye üzerinden Türkiye'ye giriş yapmıştı. Dünyanın ekonomik ve siyasi olarak büyük bir krizin arifesinde olduğu yıllarda haberi bu denli önemli kılansa ihbarı bizzat Birleşik Krallık'ın Ankara Büyükelçisi Sir Percy Loren'in yapmış olmasıydı. Neyse ki güvenlik güçleri böylesi elim bir hadise henüz vuku bulmadan harekete geçmiş ve olası şüphelileri kıskıvrak yakalamıştı.
25.02.2021
M. LATİF SALİHOĞLU - Meclis Başkanı Mustafa Kemal, 1920 yılının tam da son gününde Seyyar Kuvvetler Kumandanı Çerkes Ethem Bey’in üzerine gidilmesi ve kuvvetlerinin dağıtılması talimatını verdi. Talimatı alan Batı Cephesi Komutanı Miralay İsmet Bey (Paşa), düşmanla mücadele işini bırakarak Çerkes Ethem'i takibe başladı. Bu sırada, Yunan kuvvetleri Bilecik ve Bozöyük'ü işgal etmiş, Eskişehir’e bağlı İnönü kasabası sınırına kadar gelip dayanmış durumdaydı. Düşmanın istilâ hareketi Anadolu'nun içlerine doğru hızla yol alırken, Albay İsmet Bey de Kütahya (Gediz) taraflarında Ethem Beyi kovalamakla meşgul olmaktaydı. Bu amansız takip ve kovalama hareketi, yaklaşık 20 gün kadar devam etti. Ethem Bey, nihayet 22 Ocak (1921) günü, emrindeki Seyyar Kuvvetlere bağlı gözü pek askerlere "Kuva-yı Milliye" birliklerine katılma yönünde teşvik ve tavsiyelerde bulunarak, o çok sevdiği Anadolu topraklarından ayrılmaya, tabir-i diğerle “terk-i diyâr” etmeye kendini mecbur hissetti.
01.01.2021
DOĞU PERİNÇEK - Abhazya ziyaretinden Sayın Cumhurbaşkanımızın Kafkasya Danışmanı ile görüşerek, O'na da birlikte gitmek için öneride bulundum. Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Planımızın metnini de verdim. Sayın Danışman, bana “Güncistan'dan vazgeçemeyiz” dedi. Ben de kendisine “Gürcistan'ın Akdeniz'de kaç tane zırhlısı, kaç tane fırkateyni ve kaç tane denizaltısı var” diye sordum. Karadeniz'den Akdeniz'e ve hatta Umman Denizi'ne uzanan bir bütünsel strateji kurmanın gereğini hatırlatmak istedim.
19.12.2020
CANER YELBAŞI - 1860’lı yıllardan itibaren hayatta kalan Çerkesler Anadolu’ya girerek Osmanlı yönetiminin belli bir plan dahilinde olmayan, daha çok süreç içerisinde şekilleneN iskân politikası neticesinde Anadolu’da, Irak, Suriye, Filistin bölgesindeki farklı yerlere ve az da olsa Balkanlara yerleştirildiler.
07.11.2020
 1  ...
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi