• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi31
Bugün Toplam566
Toplam Ziyaret1062557
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Semerkew
Kuşha Faruk Özden
farukozden35@hotmail.com
Atatürk İlkeleri Çerkesçe Nasıl Anlatılacak?
30/09/2012

Geçen hafta günlük gazetelerin birinde, “Seçmeli Adigece ve Abhazca dersleri başlıyor. Derslerde Atatürk’ün Hayatı ve Atatürk ilkeleri Adigece ve Abhazca anlatılacak” diye bir haber vardı. Hani Devletçilik veya Halkçılık Çerkesçe anlatılır da, Türk Milliyetçiliğinin Çerkesçe anlatılması nasıl olurdu merak ettim ve öğrenmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın sitesine girdim. Adigece ve Abhazca ile ilgili yönetmeliği buldum ve gördüm ki, orada sadece Atatürk’ün hayatı, okuduğu okullar, annesi, babası ve katıldığı savaşların Çerkesçe anlatılacağı belirtiliyordu.

Haberi hazırlayan muhabir mi böyle yazdı, yoksa haber kaynağından mı böyle çıktı  bilemiyorum, ancak ortada nahoş bir durum var. Programda olmadığı halde, Atatürk ilkelerinin Çerkesçe, Lazca ve yahut Kürtçe işleneceğini söylemek bana maksatlı geldi. “Ne yapsanız da Atatürkçülükten kurtulamazsınız” veya “Kendi dilinizin öğretildiği programda da Atatürk ilkelerinden olan Türk milliyetçiliğinden kurtulamayacaksınız” mesajı verilmeye çalışılıyor sanki.

Eğer ki kasıt yok da eksik bilgilenme ve eksik yansıtma var ise bu sefer de habercilik açısından vahim bir durum var demektir ortada.

Her neyse…

***

Seçmeli dersler ile ilgili başvuruların sıralaması haberinde Diyarbakır’da Kürtçe tercihinin 4. sırada olduğu, Türkiye genelinde Çerkesçeyi seçenlerin sayısının da fazla olmadığı belirtilmiş.

Biz her zaman olduğu gibi bu işe de hazırlıksız yakalandık. Halbuki uzun uzun vunafe yapmalıydık.

Genel kurulunu yüz kişi ile yapıyor olsa da elli küsur dernekten oluşan federasyonumuzun başarılı bir öncülük yapması gerekirdi.

Bir yanda Cumhuriyet değerlerini can siperane savunan ve elinden gelse Atatürk ilkelerini de gocunmadan Çerkesçe savunacak devşirilenler,

Öte yanda çocuğum “Çerkesçeyi öğrenirse ne faydasını görecek?” diyenler,

Ve diğer tarafta “Ben biliyorum da ne oluyor sanki?” diyenler….

Hepsi bir araya gelince işte bu olumsuz tablo ortaya çıktı.

***

Yıllar önceydi…

İlkokula yeni başlayan kızımın bir müddet sonra “Atatürk’ün annesi Zübeyde, babası Ali Rıza Efendi…” diye ezber yapmaya çalışması dikkatimi çekti. Yanıma çağırdım ve sordum:

- “ Kızım büyük dedenin ve büyükannenin adlarını söyler misin?”

Maalesef bilemedi. O an ilk işim oturup kendisine büyüklerinin adlarını öğretmek oldu.

Seçmeli ders olarak Çerkesçeyi seçen öğrenci velileri de çocukları -Çerkesçe dersinde- Atatürk’ün anne ve babasının ismini öğrenirken, bu arada kendi anne, baba ve sülale isimlerini  öğretmeyi de sakın unutmasınlar.

***

Kaffed’in açıklamalarına göre Kayseri ve K. Maraş’ta 3-4 okulda Çerkesçe sınıf oluşturulacakmış.

Öte yandan Düzce Üniversitesinde Kafkas Dilleri bölümü açılacakmış.

Açıklamayı yapan Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı…

Peki o zaman soralım sayın Başkana, Düzce’de Çerkesçe seçmeli dersi kaç öğrenci seçti, kaç okulda kaç Çerkesçe öğretim sınıfı açıldı?

Bunu niçin soruyorum?

2009 yılı idi yine yanlış hatırlamıyorsam… O zaman ki CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen Düzce’nin Köylerinde alâyı valâ ile ağırlanmıştı. Ağırlayanlar arasında şimdiki Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği yöneticileri de var mıydı bilemiyorum ama yine de kendilerine soruyorum: Onur Öymen’i ağırlamak için gösterilen çabanın yarısını Çerkesçe’nin seçmeli ders olarak tercih edilmesi için gösterilmiş midir acaba?

Düzce’nin elli civarında Çerkes Köyü var. Köylerde hiç kimse kalmamış olsa dahi Düzce’de ciddi bir Çerkes nüfus olduğu kesin.

Üniversitede Kafkas dilleri bölümünden önce o bölümde okuyacak  bireylerin yetiştirilmesi gerekmez mi?

Gerekir.

O da çocukluktan başlar. Çocuklar orta okulda Çerkesçe eğitime seçmeli dahi olsa başlamaları gerekir ki, üniversiteden mezun olanlar için iş imkanı açılsın.

Doğru değilmi?

***

Yazımıza vesayet sisteminin etkisiyle kaleme alınmış bir haberle başladık, aynı haberle sonuçlandıralım: Çerkesçe işlenecekse eğer, Atatürk ilkelerinin anlatılmasında da bence bir sakınca yoktur.



4579 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Kayseri Mitingi Ayıbı Hepimizin - 22/09/2018
Uzunyayla’da doğan ve o ortamdan gelen birisi olarak, yapılacak eylemi yaşlılara götürüp “Nahıj ohu” (yaşlılar işi) olarak meselenin formalitesine uygun yapılmamasını öncelikli hata olarak görüyorum.
Kayseri’de Omuz Omuza Verme Zamanı - 12/09/2018
Anavatanda anadilde eğitimin kısıtlanması nasıl ortak sorunumuzsa, TRT’de sürekli Çerkesçe yayın yapacak bir kanalın kurulması da halkımızın hayati bir ihtiyacıdır. Zaman kaybetmeden bunun sağlanmasını istemek hakkımızdır.
Bir Direniş Sembolü… - 24/10/2017
Bir tarafta Ğuaşo RUSLAN mücadelenin ve direnmenin sembolü olurken, bazıları da Ruslarla birleşmenin 460. yılı kutlamalarına katılır ve kimileri de onların peşinden koşar. Aynen fener alayında geçen askerlerin arkasından koşan çocuklar gibi.
Bütün Dünyada Milliyetçilik Yükselirken !? - 28/09/2017
Bütün dünyada milliyetçilik yükselirken bizim Çerkesler’de gerilemesinin nedenini araştırmak da başlı başına akademik tez konusu olur.
Asalet Kanda Değil, Duruş ve Davranıştadır - 17/08/2017
Siyasi kamplaşmanın en yoğun yaşandığı 80 öncesi dönemde Devrimci Çerkesler, Dindar Çerkesler ve Ülkücü Çerkesler olarak kamplaşmış olsak dahi “Çerkeslik” şemsiyesi altında bir araya gelebiliyorduk.
Türkiye Panoraması ve Biz Çerkesler - 24/07/2017
İttihat ve Terakki’nin günahlarını örtmek için Ermenilere uygulanan mezalimi bugün dahi inkâr etmenin nedenini iyi irdelemek gerekir. Acaba gasp edilen Ermeni malları ile bir alakası var mıdır? Menfaatlenenlerin dolduruşuna geliniyor olmasın?
Çerkesçe Tv İstemiyor muyuz Yoksa? - 20/05/2017
21 Mayıs’ı yılda bir gün hatırlayıp farklı günlerde farklı yerlerde etkinlik, anma veya nasıl yapacağını bilmeden bir güne sıkıştırma yerine “ÇERKES SOYKIRIM VE SÜRGÜNÜ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ” çalışmalarına bir an önce başlanması dileğiyle.
Uzunyayla’da Kar Yolları Kapardı; Ya Şimdi? - 14/03/2017
Duyduk ki DÇB temsilcileri Kaffed ile barış yapmak için Ankara’ya elçiler göndermiş. Kaffed de yelkenler suya inmiş.Bu kadar çabuk pes edecektiniz de kopardığınız yaygara neyin nesiydi?
Kurbanlar ve Kurbanlıklar - 23/09/2016
Bereket ki halkın iradesini kırabilecek bir plan yapmayı becerecek kadar zeki değiller. Hepimize büyük geçmiş olsun.
 Devamı
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi