• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam308
Toplam Ziyaret1061621
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Semerkew
Murat Özden
murathabracu@hotmail.com
Elli Yılda Gelinen Yer: ‘Tavukları Pişirmişem…’
10/03/2018
1975 yılı, benim İstanbul’a geldiğim ve en fazla sefalet çektiğim yıldır. Üniversitenin akşam bölümüne yazılmıştım. Gündüzleri iş arıyor ama bulamıyordum. Yüksek öğrenim kredi yurtlar müdürlüğüne yaptığım kredi müracatına da cevap gelmemişti. Okulumuz akşam olduğu için, zaman bolluğundan ve para yokluğundan genellikle mesafeleri yürüyerek kat ediyordum. Kocamustafapaşa'da kiraladığımız evden yürüyerek önce Aksaray'a sonra Beyazıt'ı geçerek Sultanahmet'e ulaşıyordum. Çünkü orada o zamanlar Sultanahmet Kafkasyalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği vardı. Orada Musa Ramazan, Halit Tultay, Tarık Cemal Kutlu, Rasih Savaş gibi Kafkasya davasının önemli büyükleri ile tanıştım.
Sultanahmet Derneği’nde biraz sohbet edip oyalandıktan sonra,oradan Eminönüne iniyor, Galata Köprüsünü geçip, Karaköyden Lüleci Hendek Caddesini tırmanarak Tünele ,oradan da Galatasaraydaki Mısır apartmanında bulunan okulumuza ulaşıyordum. İşte bu güzergahı takip ederek okuluma giderken ilk defa rastladım ona, Lüleci Hendek Caddesini çıkarken sağ tarafta, bir apartmanın girişinde "Kafkas Abhazya Kültür Derneği " yazıyordu. Hemen koşup kapısını çaldım, ama açan olmadı. Her geçişimde kapısını çalmama rağmen kimseye rastlamak nasip olmamıştı. Bir müddet sonra ben de kapısını çalmaktan vazgeçmiştim.
İsatanbul Kafkas Derneği Başkanı olan Yaşar Bir'in, Taksim Park Otel'de yapılan folklor ekibi çalışması esnasında Suriyeli bir Çerkes gencini tokatlaması ile başlayan tartışma ayrı bir dernek kurulması ile sonuçlanmıştı. Uzun süre haksızlığa uğradığını iddia eden Suriyeli genç, kendisini tokatlayan başkanın Çerkes usulüne göre yargılanmasını istiyordu. Yargılanmayı kabul etmeyen Yaşar Bir ve İstanbul Kafkas Derneği yönetiminde bulunan Abazaların istifa etmesiyle, 1968 yılında ilk ayrı Abaza örgütlenmesi olan "Kafkas Abhazya Kültür Derneği" kuruluyordu.
Abhaz Derneğinin Lüleci Hendek Caddesinden Selimiye'ye taşınmasının hikayesini bilmiyorum. Bilen birileri onun hikayesini yazarsa çok sevinirim. Abhaz Derneği Selimiye'ye taşındıktan sonra orayı da kendi derneğim olarak gördüm. Bütün etkinliklerine katılmaya çalıştım. Zaten o dönemde dernek sayısı üçü geçmiyordu. Abazaların derneklerine olan ilgisizliklerini kapatmak için, çok sevdiğim Abazaların arasında olamaya çalışıyordum. Abazaların gözü karalıkları da, kabadayı geçinmeleri de hoşuma giderdi. Apsuva Koşara ile L'eperüşün aynı oyun gibi olması hep ilgimi çeker.
Abazalar, Selimiye'deki binayı bazı fedakar ve gayretli kişilerin çabaları ile satın aldılar. Yapılan kampanyaya bağış yapmış biri olarak, derneğin duvarlarındaki taşlardan birinde benim de hakkım olduğunu düşünerek bu yazıyı yazıyorum.
***
Abhazlar bir büyük bilge ve yürekli bir devlet adamı yetiştirdiler: Vladislav Ardzınba. Bu bilge adam, Gürcistan'ın Rusya’dan ayrıldıktan sonra Abhazya'nın özerklik statüsünü kaldırması üzerine, 23 Temmuz 1992 tarihinde Abhazya'nın bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığın hemen ardından, Cumhurbaşkanı sıfatı ile Türkiye'ye gelen Ardzınba'nın Türkiye Devlet yetkilileri ile görüşme çabaları malesef sonuçsuz kaldı. Cumhurbaşkanı Ardzınba Turistik bir gezi yapmış olarak Türkiye'den ayrıldı. O zaman STK'ların baskı grubu oluşturmalarının ne demek olduğunu ilk defa anladık. 14 Ağustos 1992 tarihinde, faşist Gürcistan yönetiminin Abhazya'ya saldırarak katliama başlaması, ilk defa tüm Kuzey Kafkasya Halklarının kimlik bilincinin oluşmasına ve birlikte mücadele etmenin gereğini zorunluluk olarak dayatıyordu. 1992 yılında Adapazarı mitinginde hep birlikte bağırırken, diaspora olarak cumhuriyet tarihinde ilk defa kendimiz için bir şey istiyorduk.
Hep biraz tenha, biraz işlevsiz gibi duran, Selimiye Abhaz Derneği tarihsel bir misyon üstlendi. Adeta bir savaş yönetim karargahı gibi çalıştı. Atay Ceyişakar, İrfan Argun, Cemalettin Ümit, Mümtaz Demiröz, Sezai Babakuş gibi insanların çabaları ve bağımsızlık uğrunda şehit olan evlatlarımız unutulamaz. Fatih Atan'ında profesyonel olarak dayanışma komitesinin emrinde çalışması mücadeleye çok şey katmıştır. Abhazya savaşının kazanılması ve bağımsızlığın korunması, hem diasporada hem de anavatandaki tüm kuzey Kafkasyalıların ortak başarısıdır.
Bağımsız bir devletlerinin ortaya çıkması, Abazaları daha disiplinli, daha kimlik bilincine sahip bir toplum haline getirmiştir. Ayrı Abhaz dernekleri ve ayrı bir Abhaz federasyonu kurulmuştur. Bu örgütlenme son derece gerekli ve desteklenmesi gereken bir durumdur. Tabii bütün kurumlarımız gibi, Abhaz-Fed'in de kendini Rusya'nın manüplasyonlarından kurtarması gerektiğine inananlardanım.
 
Abhazya'nın bağımsızlık savaşının en önemli karargahlarından biri olan Selimiye Abhaz Derneği, yarım asrı geride bırakırken, bu yaşın getirdiği olgunluğa ve bilince sahip midir, değil midir. Bunu tartışmak istiyorum.
***
3 Mart 2018 tarihinde 50 yaşını geride bırakan, Selimiye Abhaz Derneği'nin, Fenerbahçe Dalyan Tesislerinde kutlaması yapıldı. Bir kurumumuzun 50. yılını geride bırakması ve bunun kutlamasının yapılmasının gurur verici bir şey olması gerektiğini düşünüyorsunuz. Ama ben o gecedeki görüntüleri izleyince, toplumumuzun bilinç düzeyi adına utanç duyduğumu belirtmek isterim.
Yönetim, size Fenerbahçe Dalyan Kulübünü ayarladım, Aziz Yıldırım abimi de tanırım, daha ne istiyorsunuz modundaydı. Dolayısıyla öyle bir tesisi ayarlamış olmak yeterliydi ve başka bir şey düşünmeye ve yapmaya da gerek yoktu. Davetliler de herhangi bir davete gider gibi gelmişlerdi. Herkes kravatlı ve papyonlu, hanımlar gayet şıktı ama görünen o ki bazıları için Abazalık ve Kafkaslılık adına bir şey düşünülmesi ve yapılması gerekmiyordu.
Selimiye Abhaz Derneği Yönetimi, biz burada kendi progğramımızı yapacağız, yemek dışındaki müzik ve ses tesisatını bize teslim edin deselerdi, ben bu yazıyı yazmak zorunda kalmayacaktım. Tülin Sarıbay'ın Abazaca şarkıları, anavatandan davet edilecek sanatçıların şarkıları ve Apsuva koşara ile yerin göğün inletildiği bir kutlama yakışırdı Selimiye Abhaz Derneği'nin ellinci yıl kutlamasına.
Böylesi özel bir gecede, tesisin programına ve müziğine kendinizi teslim ederseniz, ortaya bu nahoş görüntülerin çıkmasına neden olursunuz. Benim izlediğim görüntülerde "Tavukları pişirmişem, hacıyı da çarşıya göndermişem" müziği eşliğinde, erkek görünümlü birileri sahnede gerdan kırıyordu.
Orada bulunup da, bu duruma tepki göstermeyenlerin rahmetli Vladislav Ardzınba'ya layık olduklarını düşünmüyorum.
Bu yazıyı da, hiç kimseye hakaret etmek veya küçük düşürmek için yazmadım. Aynı hatayı hiç bir kurumumuzun tekrar yapmaması dileğiyle kaleme aldım.
Maalesef 50 yıllık kurumumuzun, kültürel ve siyasi anlamda gelebildiği yer "Tavukları pişirmişem, hacıyı da çarşıya göndermişem" olmuş.
Vah ki, ne vah.


3605 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ETHEM’İN, GÖNEN BALCI KÖYÜ’NDEN ARAP MAHMUT’A MEKTUBU. - 19/08/2024
Çerkes Diaspora tarihinde Balıkesir’in Gönen ve Manyas Çerkeslerine uygulanmış asimilasyon, inkar ve imha politikaları anlaşılmadan Türkiye Çerkesleri’nin neden bu kadar yoğun bir biçimde yok olduklarını anlamak mümkün değildir.
SÜRGÜNDEKİ ETHEM’İN HATIRATI DOLAYISIYLA TÜRK ORDUSUNA YAZDIĞI BİLDİRİ - 27/07/2024
Bizlere kitaplarda Kurtuluş Savaşı, ya da İstiklal Harbi diye öğretilen şey aslında bir iç savaştır. Bu savaşta Fransızlar, İtalyanlar ve Yunanlılar, verilen iç savaşın yanında bir ayrıntıdan ibarettir.
ETHEM’İN BOLŞEVİKLİĞİNE DAİR NOTLAR-3 - 01/07/2024
Çerkeslerin “Met Çunatuko İzzet” (Bilgin İzzet) dediği Yusuf İzzet Paşa, rafları kitap dolu bir odada Ethem beyi kabul etti. Solgun, halsiz görünüyordu. Heyecanlıydı, kalkarak Ethem beyi karşıladı, —“Memleketi bir felaketten daha kurtardın" dedi.
ETHEM’İN BOLŞEVİKLİĞİNE DAİR NOTLAR – 2 - 14/06/2024
Ticaret basımevini satın alarak kurduğu Yeni Dünya gazetesini başyazarlıkla birlikte Arif Oruç beyin buyruğuna vermişti. Yeni Dünya, sırtını Ethem beyin askeri gücüne, ününe dayayarak komünizmi savunuyordu.
ETHEM’İN BOLŞEVİKLİĞİNE DAİR NOTLAR - 03/06/2024
Ethem Bey’in iyi bir eğitimi olmadığı için onu eleştirenler, onun üstün meziyetlerinin farkında değildirler.
KIZILORDU KOROSU’NA GEÇİT YOK! - 25/04/2024
Her şeye rağmen bu konserlerin yapılmasında ısrar edilirse, Kızılordu Korosu'nu her şekilde protesto edeceğimizi ve pişman edeceğimizi de bilin!
ETHEM, CELAL BAYAR’A YAZDIĞI MEKTUPTA KÜRTLER İÇİN ÖZERKLİK, ÇERKESLER İÇİN AZINLIK HAKKI İSTEDİ. - 20/04/2024
Ethem meselesi bir çelişkiler yumağıdır. Ondan bir hain çıkarmaya çalışan güruh, onlarca kitap yazmasına rağmen henüz bunu başaramamıştır. Ondan bir kahraman çıkarmaya çalışanların eli de T.C. yasaları ve saldırıları nedeniyle bağlıdır.
ŞARK-I KARİB, ÇERKES TEAVÜN ÇEKİŞMESİNE BİR BELGE DAHA - 13/04/2024
Çok net şekilde Şark-i Karibcilerin bunak paşalar diye suçladığı Çerkes Teavün Cemiyeti’nin, istisnalar hariç, Çerkeslik için hiç bir gelecek tasavvurunun olmadığını görüyoruz.
ŞARK-I KARİB, ÇERKES TEAVÜN ÇEKİŞMESİ - 07/04/2024
Osmanlı döneminde Çerkesler iki önemli Cemiyet oluşturdular. Bunlardan birincisi 1908 yılında Çerkes Osmanlı paşaları tarafından kurulmuş olan “Çerkes İttihad ve Teavün Cemiyeti”dir. İkincisi 1921'de“Şark-ı Karib Çerkesleri Temini Hukuk Cemiyeti"dir.
 Devamı
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi