• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam515
Toplam Ziyaret1070082
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Semerkew

Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı, Diyarbakır’da anadilde eğitim verecek özel okulların açılması konusu ile ilgili olarak, “Özel okullarda belli dersler Kürtçe de okutulabilir ama resmi dil Türkçe’dir” dedi.

AA Editör Masası’na konuk olan Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile editörler, bölge müdürleri ve dünyanın çeşitli merkezlerindeki muhabirlerin eğitim gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Nabi Avcı AA temsilcilerine, yeni ihdas edilen 40 bin öğretmen kadrosuna atamalar, Diyarbakır’da anadilde eğitim verecek özel okulların açılması, TEOG yerleştirmeleri, özel okullarda okuyacak öğrencilere verilecek teşviklerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Eskiden insanların sadece anadillerinde anneleriyle konuştukları için eziyet gördüğü bir Türkiye olduğunu söyleyen Avcı, “Bugün anadili Kürtçe olan çocuklarımızın anadillerini gereği gibi öğrenmek istiyorlarsa, ki istemeleri tabii bir haktır, istemeleri gerekir, bunların önündeki imkanı açacak düzenlemeleri yapmaya başladık.” dedi.  Bu yıl ilk defa norm kadroya 18 Kürtçe öğretmenliği kadrosu koyduklarını söyleyen Avcı, anadilde öğrenimin dışında, anadilini bilenlere anadilinde eğitim vermenin de mümkün olduğunu söyledi. Türkçe’den başka hangi dillerin eğitim öğretimde kullanılabileceği konusunda karar verme yetkisinin Bakanlar Kurulu’nda olduğunu belirten Avcı, özel okullarda belli derslerin Kürtçe de okutulabileceğini ama resmi dilin Türkçe olduğunu söyledi.

Avcı şöyle devam etti: “Bazı girişimcilerin, MEB’e tıpkı İngilizce kolej gibi bazı dersleri Kürtçe okutacak bir özel okul açma girişimi içinde olduklarını gayrı resmi olarak biliyorum. Ama bu Lice’deki olaydan söz etmiyorum. Hakkâri’de bir grup bir hazırlık içindeydi. Hakkâri ziyaretimde, ‘böyle bir şey yapabilir miyiz, yasal mevzuat müsait mi?’ dediler. Evet müsait. Yapabilirsiniz. Valiliğe müracaat edeceksiniz. Valilik onu MEB’e gönderecek. Biz bakacağız, ‘bu okul, şu müfredatla, şu öğretmen kadrosuyla böyle bir müfredat uygulamak istiyor. Bizce yasal sakınca yok, yapabiliriz. Ama siz diyorsanız, ‘Ben MEB’i, valiliği tanımıyorum, istediğim binada, istediğim müfredatla zorunlu eğitim çağındaki çocukları kaydederek orada, böyle bir okul açıyorum’, bunun adı bir defa okul olmaz. Bunun yasal bir dayanağı olmaz.”



1133 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi