• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam275
Toplam Ziyaret1072066
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.112235.2529
Euro36.587836.7344
Semerkew

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi 2014 kış olimpiyat oyunları hazırlığında görev alan Halk Konseyi temsilcileriyle Soçi’de buluştu.

Yuga.ru’da yer alan habere göre, 10 Şubat günü gerçekleşen buluşmada söz alan Kıyı Boyu Adıge-Şapsığ Sivil Parlamentosu Başkanı ve UÇD Başkan Yardımcısı Macid Çaçukh, Adıgelerin olimpiyatları desteklediğini ifade ederek, “Halkımız coşku içinde ve bu oyunları destekliyor. Bunun için size çok teşekkür eder, olimpiyatların başarıyla nihayete ermesini dileriz”  dedi.

Adıge büyüklerine teşekkürle söze başlayan Putin ise, “Olimpiyatları bütünüyle anlayan, ihtiyatlı davranmakla kalmayıp, topluma doğru ve bilgece mesajlar veren büyüklerinize minnettarım” şeklinde mukabelede bulundu.

Regnum Haber Ajansı da Rusya’nın ‘caydırıcılık teorisi’ ile karşı karşıya kaldığını yazdı. Bu iddiayı Vladimir Putin Halk Konseyi temsilcileriyle yaptığı görüşmede dillendirdi. Putine göre bu teori, Soçi Olimpiyatlarına hazırlık sürecinde bazı ülkeler tarafından kullanıldı.

Putin konuyu şöyle dile getirdi: “Ta soğuk savaş zamanlarında doğdu ‘caydırıcılık teorisi’. Teorinin amacı, SSCB’nin gelişimini engellemekti. Bu teoriyi maalesef günümüzde de görüyoruz. ‘Caydırıcılık teorisini’ sahiplenenler kah orada, kah burada tezahür ediyor.”

Yuga.ru’nun haberine göre ise Putin’in konuşması şöyle oldu: “Rusya olumlu bir gelişme gösterdiği zaman, yani yeni ve güçlü oyuncular ile rakip olarak ortaya çıktığında, yabancı ülkelerde genel itibarıyla ekonomi, politika ve güvenlik alanında bazı endişeler ortaya çıkıyor ve Rusya’yı caydırma girişimleri yaygınlık kazanıyor. Bu sefer de olimpiyat projesinden caydırma girişimine Çerkes faktörünü alet ettiler.”

Putin, Çerkeslerin Rusya’ya ve küçük anavatanlarına yaklaşımını bildiğini ve “Çerkes faktörü” kullanılarak sonuç almanın imkansızlığını anladığını vurguladı.

Putin son olarak, Çerkes toplum büyüklerine tavırlarından dolayı minnettarlığını ifade etti.

(Kafkasevi/KZ)

______________________

Caydırıcılık Teorisi nedir?

Soğuk Savaş dönemi devam ederken -1950’lerde- “caydırıcılık teorisi” (deterrence theory) ortaya çıkmıştır. Bu teori bir askeri stratejiyi de temsil ediyor. Nükleer güç kullanımı sırasında sadece düşman olunan taraf zarar görmeyeceğinden (yanı sıra doğal hayatın ve sivillerin de tahribatı söz konusu olabileceğinden çok dikkatli olunmalıdır. Bu tahribat olasılığının iyice anlaşılmasından sonra ilgili disiplinde “caydırıcılık teorisi” işlenmeye başlamıştır. 1970’e kadar da uluslararası ilişkiler disiplini “caydırıcılık teorisi” üzerine yoğunlaşmıştır.



1700 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi