• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam127
Toplam Ziyaret1071680
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.178735.3196
Euro36.582036.7286
Semerkew

Çukurca’daki saldırının gölgesinde toplanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda çalışmaların hiçbir şeyden etkilenmemesi ve büyük bir kararlılıkla yürütülmesi konusunda mutabakata varıldı.

Meclis’teki 4 partinin üçer üyeyle temsil edildiği Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa çalışmalarına dün başladı.

Çukurca’daki saldırının gölgesinde toplanan komisyonda çalışmaların hiçbir şeyden etkilenmemesi ve büyük bir kararlılıkla yürütülmesi konusunda mutabakata varıldı. Toplantıya başkanlık yapan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, “Acılarımız ne kadar büyük olursa olsun, onu içimize gömeceğiz, bağrımıza taş basacağız. Girdiğimiz bu yoldan dönmek yok” dedi.Parti temsilcileri de her zamankinden daha fazla inançla çalışacakları sözünü verdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Çiçek, ‘heyecanlı ve tarihî bir gün’ yaşadıklarını söyledi. Uzlaşı içinde bir anayasa yapmanın zorluğuna dikkat çeken Çiçek, ancak ortak aklı harekete geçirerek ve uzlaşı kanallarını açık tutarak anayasa yapım sürecini başarıyla tamamlayacaklarını vurguladı. Toplumun bütün kesimlerinin yeni anayasa konusunda büyük beklenti içinde olduğunu hatırlatan Çiçek, “Tercih çok basit; ya bu beklentiye uygun olarak uzlaşmayı sağlayıp yeni anayasayı yapacağız; ya da anlaşamayıp milletimizi hayal kırıklığına uğratacağız. Başarıldığı takdirde en başta komisyonumuzun değerli üyeleri olmak üzere, siyaset tarihine geçecek ve bu çalışmanın manevi mükâfatını hep birlikte göreceğiz.” diye konuştu. Çiçek, sözlerini “Allah bizi milletimize mahcup etmesin.” diyerek bitirdi.

AK Parti adına konuşan Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, TBMM olarak vatandaşlar için iyi şeyler yapmaya devam edeceklerini, anayasa çalışmalarını da her zamankinden daha fazla inançla, kararlılıkla sürdüreceklerini kaydetti. Şahin, 30 yıldır yürürlükte bulunan 1982 Anayasası’nın olağanüstü halin ürünü olduğunu ifade ederken sivil bir anlayış ve geniş katılımla yeni anayasa için bir araya geldiklerini vurguladı.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise Çukurca benzeri saldırıları terör saldırısı olarak ifade etmenin doğru olmadığını ifade ederken bunun yerine ‘eşzamanlı ve organize şekilde yapılan saldırılar’ nitelendirmesini yaptı.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Hakkari’deki saldırıda şehit olan askerlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, ailelerine de başsağlığı diledi.

Komisyonun BDP’li üyesi Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, yaşanan kayıplar karşısında büyük üzüntü duyduklarını bildirdi. “Bugün itibarıyla yaşamını yitiren askerlerin anısına saygımız gereği başsağlığı, Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz.” dedi. “Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorununun Kürt sorunu” olduğunu söyleyen Ata, Türkiye’nin kanayan yarasının artık sarılması gerektiğini belirtti. Ata, bugün atılan bu adımı, siyasi çözümün ilk adımı olarak gördüklerini ifade etti. “Yaşanan güncel siyasete, bugün var olan güncel duruma rağmen bu komisyon bir araya gelmişse, bu komisyonun çalışmasının güncel siyasetten azade, yaşananlardan azade çalışmasını yürütebilmesi gerekiyor. Bunu sağlayamazsak her gelişmenin, komisyona yansıması olacaktır. Bu da çalışma barışımızı, bir araya geliş koşullarımızı etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

Yol haritasını alt komisyon çizecek

Uzlaşma Komisyonu’nun ilk toplantısında parti sözcüleri, anayasa yapımı konusundaki görüşlerini dile getirdi.

İktidar partisi adına konuşan Mehmet Ali Şahin, anayasa yapım sürecinin oldukça zor bir süreç olduğuna dikkati çekerken, ucu açık bir çalışmanın sonuç vermeyeceğini ve belirlenecek bir takvime göre bu çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti. Şahin, toplantılarda tutanak tutulmasını isterken, bu tutanakların çalışmalar sonlanmadan açıklanmaması gerektiğini vurguladı.

CHP’li Atilla Kart, anayasa çalışmaları ile birlikte ‘seçim, siyasi partiler, sendika, seçim barajı, örgütlenme özgürlüğü, özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemelerin’ de paralel yapılmasını istedi. Milletvekilliği dokunulmazlığına da değinen Kart, tutuklu milletvekilleri konusunun mutlaka çözüme ulaştırılması gerektiğini savundu.

MHP’nin hassasiyetlerini dile getiren Faruk Bal, ‘İlk 3 maddeyi koruyan, devleti ile milleti barıştıran, demokrasi ile cumhuriyeti bağdaştıran’ yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Yeni anayasanın temel özelliğinin temel hak ve özgürlükler bakımından insanlığın geliştirdiği evrensel standartlara sahip olması gerektiğini ifade eden Bal, “Bu anayasayı, bu devletin organlarını birbiriyle çatışan değil, birbiriyle senkronize şekilde hizmette yarışan yapıya dönüştürmeliyiz.” dedi.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise çalışmalar öncesinde ‘güven artırıcı önlemler alınması’ gerektiğini söyledi. Bu konuda yol temizliğine ihtiyaç olduğunu savunan Ata, bunları ‘Türk Ceza Kanunu (TCK), Terörle Mücadele Yasası, Ceza Muhakemeleri, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu’nda yapılması gereken değişiklikler’ olarak sıraladı.

Toplantı sonucunda ‘komisyonun nasıl karar alacağı, hangi maddelerden görüşmelere başlanacağı, başkanın kim olacağı, uzlaşılamayan maddelerin nasıl geçileceği ve çalışma takvimi’ gibi usule ilişkin bir çalışma yapması için alt komisyon kuruldu. Dört partiden birer milletvekilinden oluşan alt komisyonda AK Parti’den Ahmet İyimaya, CHP’den Atilla Kart, MHP’den Oktay Öztürk, BDP’den Ayla Akat Ata yer aldı. Alt komisyon, pazartesi saat 14.00′te yapılacak toplantıya kadar çalışma usul ve yöntemine ilişkin bir taslak hazırlayacak. Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmaları sırasında Meclis’te temsil edilmeyen siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve uzmanların da görüşlerine başvurulacak. Komisyon kimleri davet edeceğine kendisi karar verecek.



2015 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi