• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam147
Toplam Ziyaret1070284
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Semerkew

Çerkes Hakları İnisiyatifi 24 Temmuz günü Eskişehir'de yapılacak Çerkes Hakları Mitingi'nin Valilik tarafından iptal edilmesini Eskişehir'de düzenlediği basın toplantısıyla protesto etti.

Bugün saat 12.30'da Taşbaşı Kültür Merkezi önünde toplanan ve yaklaşık 30 kişiden oluşan ÇHİ destekçileri, sloganlar atarak başlattıkları basın toplantısında devletten taleplerini dile getirdi, valiliğin miting iptal kararını protesto ettiler.
Grup üyeleri Worepsov Adiğaqxer, Worepsov Adiğabzer, Yaşasın Demokrasi Mücadelemiz, Eğitim Sistemi Eritme Kazanı, Anadil Eğitimi Engellenemez şeklinde sloganlar attıktan sonra ÇHİ Yürütme Kurulu Üyesi Erol Karayel hazırlanan basın açıklamasını okudu.
Açıklamanın ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.
Okunan basın açıklamasının tam metni şöyle:
Saygıdeğer Basın Mensupları,
BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) yayımladığı "Tehlike Altındaki Diller Atlası"na göre, Türkiye’de 15 dil tehlike altında bulunmaktadır. Bunlar arasında Çerkes dillerinden Abazaca ve Adigece dilleri de vardır.
Ulus-devlet inşâ politikaları dünyadaki kültürel ve dilsel çeşitliliği tehdit etmektedir. Bilim çevreleri bu tehlikenin ortadan kaldırılmasının ve dilsel zenginliğin korunmasının ancak anadilleri öğretimi ve eğitimiyle, yani anadili eğitim ve öğretiminin okul müfredatına girmesiyle mümkün olabileceğini söylüyorlar.
İsveç, İsrail, Fransa, Almanya, İspanya, Güney Afrika, Bolivya, İsviçre, Çin... v.d. pek çok ülkede, resmi dilin dışında, anadili eğitimi de devlet desteğiyle ve örgün eğitim sisteminin bir parçası olarak verilmektedir.
Saygıdeğer Basın Mensupları,
Çerkesler dünyanın en eski dillerine sahip halklardandır. Çerkeslerin büyük nüfusu ise Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşamaktadır. Fakat UNESCO'nun da belirttiği gibi bu halkların dilleri maalesef iletişim çağının getirdiği teknolojilere yenik düşmek üzeredir. Bizler bu tehdidi görüyor ve yok olmamak için tedbir geliştirmeye çalışıyoruz.
İşte Çerkes Hakları İnisiyatifi, yeni anayasa yapım sürecinde Çerkes dilleri ve kültürünün korunması taleplerini dile getirmek amacıyla yola çıkmıştır.
Çerkes Hakları İnisiyatifi devletten talep ettiklerini iki başlık altında toplamaktadır:
Birincisi, çocuklarımıza devlet eliyle anaokulundan itibaren seçmeli ders olarak anadili öğretimi/eğitimi verilmesi;
İkicisi de, yine devlet eliyle Çerkes dillerinde yayın yapan tv/radyo kanallarının hizmete açılmasıdır.
Saygıdeğer Basın Mensupları,
Çerkes Hakları İnisiyatifi bu taleplerini duyurmak için şimdiye kadar Ankara ve İstanbul'da iki başarılı miting gerçekleştirmiştir.
24 Temmuz 2011 tarihinde Eskişehir'de yapmayı planladığı 3'ncü miting ise, gerekli izinler alındıktan üç hafta sonra Eskişehir Valiliği tarafından “mitingin yapılacağı Odunpazarı bölgesinin turizm alanı içinde kaldığı” gerekçesiyle, program tarihine 9 gün kala iptal edilmiştir.
Haziran seçimlerinde 100 binlerce kişiyi ağırlayan Odunpazarı Meydanı'na maalesef bizim gibi birkaç bin Çerkes sığdırılamamıştır.
Saygıdeğer Basın Mensupları, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde uluslararası sahnede demokrasisini geliştirmiş ve zengin bir devlet olarak yer alabilmesi, toplumla arasındaki sorunlarını halledip, ülke içi barış ve huzuru temin edebilmesine bağlıdır.
Fakat görünen o ki iş başında bulunan bir kısım basiretsiz yöneticiler sebebiyle Türkiye bu huzur ve sükunu kolay kolay sağlayamayacaktır. Bu öngörüsüz yöneticiler devletle-toplum arasındaki fay hattını sürekli canlı tutmakta, vatandaşla devletin kucaklaşmasına bir türlü fırsat vermemektedir.
Çerkes Hakları İnisiyatifi olarak, iptal sürecinde nezaketsiz ve olumsuz tavırlarla gaspedilen haklarımıza sahip çıkıyor ve Türkiye'nin artık tamamen geçmişte bırakması gereken, karşımıza çeşitli makam, mevki ve sıfatlarla çıkan anti demokratik, baskıcı zihniyeti şiddetle kınıyoruz. Bu karanlık zihniyetin bizi yolumuzdan bir adım bile geri çeviremeyeceğinin de bilinmesini
istiyoruz.
Yine bilinmesini istiyoruz ki, başladığımız Çerkes Hakları Mitingleri'ni seri halde devam ettirecek, Eskişehir de dahil olmak üzere bütün Çerkes yoğun vilayetlerde tek tek hayata geçireceğiz.
Uğradığımız bu haksızlıktan sonra daha da inanmış ve bilenmiş olarak haykırıyoruz:
Yaşasın dilimiz!
Yaşasın kültürümüz!
Yaşasın Çerkes kalma mücadelemiz!
ÇERKES HAKLARI İNİSİYATİFİ


1855 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi