• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam595
Toplam Ziyaret1073509
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.198735.3397
Euro36.717236.8643
Semerkew

ÇERKES KÜLTÜR VE TARİHİNİ MÜZEDE TANITIYORLAR

Sakarya'da Çerkes, Abhaz ve Türk geleneklerinin tanıtıldığı, geçmiş dönemlerde ve savaşlarda kullanılan nadir materyal ve eşyaların bulunduğu kültür evi, bu kültürleri genç nesillere aktarıyor

Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde bulunan Çerkes Kültür Evi'nde, Çerkeslerin kültür, örf, adet ve gelenekleri yaşatılıyor.

Geçen yıl Rusya Federasyonu'na bağlı Adıge Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Murat Kumpilov'un katılımıyla Maksudiye Mahallesi'nde hizmete açılan Çerkes Kültür Evi'nde, Çerkes, Abhaz ve Türklerin tarihini ele alan unsurlar gelecek nesillere aktarılıyor.

Kültür evindeki, eski dönemlerde, savaşlarda kullanılan çeşitli materyal, unsur, eşya, kitap ve bilgiler, Çerkes tarihine ışık tutuyor.

Birçok bölgeden ziyaretçilerini ağırlayan, müze statüsünde bulunan kültür evinde, Çerkes, Abhaz ve Türklerin kendi dönemlerinde elde ettiği başarılar anlatılıyor.

- "Amacımız Türk kültürünün yanında diğer kültürlerimizi de tanıtmak"

 Çerkes Kültür Evi Kurucusu Nahit Serbes, Çerkes kültürüne hizmet olması açısından böyle bir müze kurduğunu söyledi.

Çerkes, Abhaz ve Türk kültürünü yaşatmayı hedeflediklerini ifade eden Serbes, kültür evinin bir yıldır hizmette olduğunu dile getirdi.

Serbes, kültür evinde Çerkeslerin tarihi, unsuru ve kökü olduğunu belirterek, "Kültürlerin birbirlerine olan bağlarının kopmaması lazım. Biz kültürlerimizin unutulmasını istemiyoruz. Kültürlerimiz evrenseldir. Çerkes kültüründe yaşıyorsanız mutlaka iyi insan olmanız lazım. Burada birçok dokümanımız var. Tarihimizi gençlerimize öğretiyoruz. Elimizde Çerkes kültürünü anlatan binlerce kitap var. Bizim amacımız kültürümüzü tanıtmak." diye konuştu.

 Kültür evine Türkiye'nin her yerinden ziyaretçi geldiğini ve bu durumun kendilerini memnun ettiğini vurgulayan Serbes, şunları kaydetti: "Türkiye'nin her yerinden misafirlerimiz geliyor. Müzemiz ücretsizdir, kültürünü öğrenmek isteyenlere kapımız açık. Burada birçok materyal bulunuyor. Biz bunları çeşitli yerlerden topladık. Rusya'da 3 Çerkes cumhuriyeti var. Oraya gittiğim zaman araştırıp bulduğum bazı materyalleri buraya getiriyorum. Çevremizdeki vatandaşlarımız da evlerinde bulunan tarihi değere sahip eşya ve materyalleri buraya getiriyor, getirenlerin de isimlerini unsurun önüne yazıyoruz. Amacımız Türk kültürünün yanında diğer kültürlerimizi de tanıtmak. Bu kültürlerin hepsi birbiriyle ilişkili."

Kültür evi görevlisi, Suriye Çerkeslerinden Bessam Hac Hasan da Suriye'deki savaş nedeniyle Türkiye'ye geldiğini, müzeyi ziyaret eden misafirlere yardımcı olduğunu söyledi.

Kültür evinde Çerkes, Abhaz ve Türk kültürünü anlatan birçok unsur olduğunu ifade eden Hasan, müzeye her yerden ziyaretçilerin geldiğini ve Maksudiye'de Çerkes kültürünün çok iyi yaşatıldığını dile getirdi.

_____________
Kaynak: Uğur Subaşı, AA , 21 Haziran 2020 



745 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi