Gürcistan ve Rusya arasında yapılan ticaret anlaşmasının uygulanması için gerekli prosedürler tamamlandı.Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigory Karasin, anlaşmadaki zorunlulukların, Gürcistan’ı, Abhazya ve Güney Osetya’yı bağımsız gümrük bölgesi olarak tanımaya zorladığını söyledi. Buna karşılık, müzakerelerde yer alan Gürcistan Başbakanı özel temsilcisi Zurab Abaşidze, Abhazya ve Güney Osetya'da gümrük alanlarının açılmasına zorlayan bir madde olmadığını söyledi. 2011 yılında Rusya ve Gürcistan arasında, gümrük idaresine ve mal ticaretinin izlenmesine ilişkin bir ikili anlaşma imzalandı. 2017'de Prag'da, Gürcistan ve Rusya yetkililerinin temsilcileri bu anlaşmayı uygulamayı kabul ederek iki ülkenin Abhazya ve Güney Osetya üzerinden ticaret, ekonomik ve ulaştırma ilişkileri geliştirmesine izin verirken, bu bölgelerin statü sorunlarına ise değinmediler. 24 Mayıs 2018 tarihli bir sonraki müzakerelerde, anlaşmanın uygulanması için bir çalışma grubunun kurulması konusunda mutabakata varıldı. Gürcistan ve Rusya arasındaki Abhazya ve Güney Osetya üzerinden mal akışını kontrol etme işi İsviçre SGS şirketine devredildi. Gürcistan ve SGS arasında 19 Aralık 2017'de imzalanan sözleşmeye göre, Gürcü karayoluna alternatif ulaşım koridorları sadece mücbir hallerde kullanılabilecek.
TİFLİS, OCAK 2018'DE ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'DA GÜMRÜK OFİSLERİNİN AÇILMASINA KARŞI ÇIKTI. Bir sonraki müzakere turundan sonra medya, Moskova ve Tiflis'in 2011 yılında gümrük idare mekanizmasının temel ilkeleri ve malların ticaretinin izlenmesi üzerine hazırlanan "Uygulanması gereken prosedürler"in tamamladığını bildirdi. "Kommersant"ın belirttiğine göre anlaşma, Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin malların ticareti ve nakliyesi için özellikle kullanılmasını öngörüyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigory Karasin'e göre anlaşma Rusya-Gürcistan sınırı hakkında görüş beyan etmiyor. “Anlaşmanın başlığında bile, kimin kiminle ticaret yaptığını belirtilmedi. Rusya tarafından üç ticaret türü var: Birincisi Rusya Federasyonu ve Gürcistan arasında; ikincisi Rusya Federasyonu ve Abhazya arasında; üçüncüsü Rusya Federasyonu ve Güney Osetya arasında. Ayrıca Abhazya ile Gürcistan ve Güney Osetya ve Gürcistan arasında anlaşmalar kategorisi de var. Esasen, anlaşma uyarınca yükümlülükler Gürcistan’ı Abhazya ve Güney Osetya’yı bağımsız gümrük bölgeleri olarak tanımaya zorluyor" dedi. Özel temsilci Zurab Abashidze 6 Şubat'ta yaptığı açıklamada "Abhazya ve Güney Osetya’da Gümrük noktaları olmayacak. İşgal edilen bölgelerden transit olarak Gürcistan'a giden malları denetleyecek olan Rus tarafına, Rus tarafında gözlem noktaları kurulacak. Gürcistan tarafından kontrol edilen bölgede, kargoların kontrol edilebileceği gümrük terminalleri olacak" dedi. Abashidze’ye göre bu terminaller Gürcistan'da bulunan geleneksel terminallerden farklı olmayacak. Abashidze, "Konuyu siyasallaştırmayacağız ancak hiçbir sınır sorunu da yok. Sadece Gürcistan ve Rusya arasındaki mal akışını düzenlemekle ilgili bir görüşme yapılıyor" dedi. Abashidze, aynı zamanda, Rusya ile Gürcistan arasındaki koridorun çalışmaya başlamasının daha fazla zaman alacağını da belirtiyor.
ANLAŞMA "ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'NIN STATÜSÜ KAVRAMINI BULANIKLAŞTIRDI" Uluslararası Kriz Grubunun bir temsilcisi olan Olesya Vartanyan, “2011 sözleşmesi, her iki tarafın uzlaşmasının ürünü idi. Özel olarak kime ait olduğu veya bölgeleri öne çıkarmadan mükemmel bir yeni ticaret koridoru konsepti yarattı” dedi. Vartanyan’a göre, anlaşma bir yandan "Abhazya ve Güney Osetya'nın statüsü kavramını bulanıklaştırdı; diğer yandan, her iki tarafın da -statü meselesi konusundaki pozisyonunun doğru olduğu iddiasını güçlendirmek de dahil olmak üzere- bu konuyu lehine yorumlama imkânı bırakmadı” dedi.
ANLAŞMA, GÜRCİSTAN İÇİN HEM FAYDALI HEM DE TEHLİKELİ Muhalefet partisi "Avrupa Gürcistan" milletvekili David Darchiashvili, anlaşmanın iki yönlü olduğuna ve Gürcistan için hem yarar, hem de tehlike barındırdığına inanıyor. Darchiashvili, "Gürcistan için, Rusya'nın mevcut tavrının utanç verici olduğunu algılaması ve uluslararası düzeyde yasal bir şekilde bu utancı vurgulamaya devam etmesi yararlı olacaktır. Bu ilişki Rusya'nın yardımseverliği olarak algılanırsa, bu iyi bir şey olmaz" dedi. Darchiashvili'ye göre tehlike, Rusya'nın Gürcistan'dan Avrupa entegrasyonunu terk etmesini talep edebileceği gerçeğinde kaynaklanıyor. “Rusya, Gürcistan'a doğru bazı adımlar attıysa, bu Gürcistan'ın Avrupa-Atlantik güvenlik yapılarına entegrasyon niyeti ve isteğinden kaynaklanıyor. Uzaklaşmak konusunda karşılıklı adımlar atması beklentisi de muhtemeldir” dedi.
GÜRCİSTAN VE RUSYA, ULAŞTIRMA KORİDORLARIYLA İLGİLİ ANTLAŞMAYI FARKLI GÖRÜYORLAR Gürcistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı'na göre, 2011 yılında İsviçre’deki müzakerelere katılan muhalefet partisi “Avrupa Gürcistan” temsilcisi Sergi Kapanadze’nin yaptığı açıklamaya göre, 2018 Uluslararası Kriz Grubu’nun raporu, Rusya ve Gürcistan’ın aktif ekonomik ilişkilere geçmesi gerektiği sonucuna varıyor. Kapanadze’ye göre, aynı rapor Gürcistan ve Rusya'nın ulaştırma koridorlarıyla ilgili anlaşmayı farklı şekillerde değerlendirdiklerini gösteriyor. Kapanadze anlaşmanın uygulanmasındaki gecikmenin, öncelikle Rusya’nın konumu ile ilişkili olduğunu belirtiyor. “Rusya bu anlaşmanın uygulanmasını istemedi, çünkü hiçbir adım atmadı” dedi. Aynı zamanda, mevcut Gürcistan hükümetinin de anlaşmanın uygulanmasını geciktirmede rol oynadığını belirtti. Kapanadze, "Esas olarak kayıt dışı yönetim sistemimizden kaynaklı olarak, karar alma ve müzakerelerde yetersizlik nedeniyle zaman kaybedildi" dedi.
ANLAŞMANIN UYGULANMASI, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA İLE TİCARETİ ETKİLEMEYECEK Eski Sivil Eşitlik ve Uzlaşma Bakanı Paata Zakareishvili, anlaşmanın Gürcistan'ın güvenliğiyle ilgili hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini belirtti. Zakareishvili, üçüncü ülkelerin Gürcistan’ın kontrolü dışındaki bölgelerde seyahat eden kamyonlarının denetimini yine yalnızca Gürcistan'ın yapacağını söyledi. Zakareishvili’ye göre, anlaşmanın uygulanmasının Abhazya ve Güney Osetya ile ticarete etkisi olmayacak. Zakareishvili, “Bugün bile, Gürcistan, Abhazlar ve Osetyalıların mallarımızı mülklerinde satmalarına engel teşkil etmiyor. Ancak, orada ya da burada mal geçişine izin vermeyen gümrük kordonlarını kendileri kurdular” dedi. Ancak Zakareishvili’ye göre, aslında ticaret yapılmaktadır. “2018 sonbaharında, mandalina ve fındık mevsimlerinde, birçok Abhazyalı mandalina ve kuruyemişlerini Psou üzerinden ihraç ettiler” diye de sözlerine ekleme yapıyo Zakareişvili. |
762 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |