• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam199
Toplam Ziyaret987315
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351
Semerkew
Erol Karayel
erolkarayel26@gmail.com
AZINLIK TOPLULUKLAR İÇİN ‘SİYASAL KÜLTÜR’ NİÇİN ÖNEMLİDİR?
30/08/2021
   Öncelikle “siyaset” ve “kültür” kavramlarının tanımlarını hatırlamamız yerinde olur.
   Devlet işlerinin düzenlenmesi ve yürütülmesine dair sahip olunan düşünce ve uygulamaların tamamı siyaset kavramının içine giriyor.
   Kültür ise toplumların kendilerine özgü olan ve gelecek nesillere aktardıkları maddi veya manevi her şey olarak tanımlanıyor.
 Siyasal Kültür dediğimizde ise “siyasete ilişkin geliştirilmiş ve topluma mal olmuş düşünce, sembol, v.b. kolektif değerlerin tümünü” anlamamız gerekiyor.
  Kolektif değerler diyorum, çünkü siyasal kültür toplumdaki bireylerden bağımsız, onların üstünde ve ortaklaşılan değerlerdir.
                                        ***
   Peki siyasal kültür nasıl oluşur?
   Siyasal kültür, siyaset üzerine yapılacak “entelektüel faaliyetler” ve “eylemlerle” oluşur.
   Siyasal kültürü toplum bilincine “bilgisayara program yükler gibi” yükleyemeyiz. Oluşması zaman ve emek ister.
   Siyasal kültürün oluşumu, tezleri olan bir kadronun ve yahut da bir dehanın ortaya çıkıp, önerdiği siyasal düzenlemeleri topluma arz etmesiyle başlar.
Bu tezler toplumsal hayatın getirdiği yoğun ilişkiler zemininde etkileşime girer ve tartışılır.
   Bu siyasal tezleri ortaya koyan kadroların toplumun düşünce ve eylemlerini biçimlendirebilmesi, oluşturdukları kuramların yaşama ne kadar uyumlu ve ne kadar ikna edici olduğu ile doğru orantılıdır.
  Çünkü şahıslar karşılaştıkları tüm olayları “paradigma” dediğimiz “kabul ettiği bir doğrular sistematiği” içinde yargılar. Kendisine önerilenleri de ancak paradigması ile uyumlu ise benimser.
  Öyle ise bu tezleri geliştiren siyasi kadronun, adına hareket ettiği toplum kesimini çok iyi tanıyor olması gerekir.
                                         ***
  Neticede, bu şekilde oluşturulan tartışma ortamında kişiler birbirlerinin değerlendirmelerinden etkilenir ve fikirleri değişime uğrayarak yavaş yavaş birbirlerine benzeşmeye başlar. Bakarsınız ki en başta karşı çıktıkları tezleri -farkına vararak veya varmayarak- savunmaya başlayanlar dahi olur...  Hatta sizin öne sürdüğünüz fikirleri alıp, sizi dışlayarak savunuyorlarsa, bu ortaya konulan fikirlerin güçlülüğüne  ve siyasi kültüre dair çalınan mayanın tuttuğuna bir işarettir. Bu, zamanla bir kolektif bilinç ortaya çıkartır ve olaylar aynı şekilde yorumlanmaya ve sorunlara yönelik benzer çözümler seslendirilmeye başlar. 
 Yani toplumun siyasal olayları algılama, değerlendirme ve yorumlamasında yeni bir kültürel alt yapı ortaya çıkar ki işte bunun adı siyasal kültürdür.
                                                     ***
   Siyasal kültür güçlüyse, benimseyenlerin çoğalmasıyla artık bir “siyasal toplum” da oluşur ki, artık fikirden eylem aşamasına geçiliyor demektir.
   İşte bu dönemde kurumsallaşma ortaya çıkar.
Yani temsiline talip olunan kesimler artık harekete geçmiş, siyasi alanda bir güçbirliği oluşuyor demektir.
                                               ***
  Burada gelenekselleşmiş bir yanlışa işaret etmemiz gerekir. Eskiden beri dernek yöneticilerimizin çoğu, “Dernek binasına girerken siyasi düşüncelerinizi kapının yanındaki askıya asın, içeri öyle girin” derler. Bu, her ne kadar çatışmaları içeri taşımamak için ve iyi niyetle söylenmiş olsa da yanlış bir sözdür. Halbuki bu siyasi düşünceleri kendi halklarının varlık mücadelesinin örsüne koyup dövmeleri, şekillendirmeye çalışmaları gerekirdi. Bu yaklaşım sebebiyledir ki “Çerkes sivil toplumu” 70 yıldan bu yana kendi “siyasal toplumunu” ortaya çıkartamamıştır.
   Sakın ana akım siyasi partilerde siyaset yapan isimleri hatırımıza getirip bir siyasal toplumun var olduğu zannına kapılmayalım. Onlar “Çerkes siyasi toplumuna” değil, “Türkiye siyasi toplumuna” mensup siyasetçilerdir. Onların toplumlarıyla teması sadece kültüreldir. Eğer bizim siyasal toplumumuza mensup olsalardı, örneğin Meclis kürsüsüne çıkıp saatlerce andımızın küçük çocuklara okutulmasını savunan nutuklar atmazlardı.
   Bu zihniyet sebebiyle toplumumuz 2010’lara kadar “folklorik toplum” yapısı içinde sıkışıp kalmış ve çok değerli bir zaman dilimini boşa geçirmiştir. Hiç olmazsa 30 yıl önce, 1993 seçimleri sonrasında siyasallaşma sürecini başlatabilseydik, bugüne kadar çoktan “siyasal kültürümüzü” oluşturmuş; bugünlerde de izleyeceği yol haritasını olgunlaştırmış ve yol alan bir “siyasal toplumumuz” olurdu.
   En az 30 yıllık bir gecikme sonrasında bu misyona ÇDP talip oldu. Bunu net olarak söyleyebiliriz. ÇDP kısa sürede pek çok tabuyu yıkmış, konuşulmayan sorunları konuşulur, çözümleri de dillendirilir hale getirmiş; bir “siyasal kültürün” ve buna paralel olarak bir “siyasal toplumun” oluşması yolculuğunu başlatmıştır.
                                        ***
   Peki tüm bunlar ne getirecek?
 Süreç kesintiye uğramayıp belli bir güç birikimi sağlandığında, şimdiye kadar görmezden gelinen ancak varlığını devam ettirme arzusundaki bir toplum kesimi, devletle ciddi bir siyasi bağ kurmuş;
 Sorunlarını gündeme taşıyıp, hakkındaki karar süreçlerine de etki eder hale gelmiş olacak.
                                              ***
   En başta sorduğumuz, “siyasal kültür” niçin önemlidir sorumuza dönersek, “varlık mücadelesini devletin meselesi haline getirecek olan siyasal toplumun embriyosunu içinde barındırıyor olmasından dolayı“ siyasal kültür” oluşturmak çok ama çok önemlidir” diyebiliriz.
                                             ***
   Bu düşüncelerle Çoğulcu Demokrasi Partimizin 7. Yaşını  kutluyorum.


1128 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SEÇİM SONUÇLARI NE ANLATIYOR? - 03/04/2024
Gözden kaçırılmaması gereken husus, partilerin seçmenlerini kemikleştirmek ve dinamik tutmak için toplumu özellikle kutuplaştırdıkları, siyasi bir öfke ve nefreti bile isteye arttırdıklarıdır.
VERECEĞİMİZ OYUN HALKIMIZA BİR YARARI OLSUN! - 26/03/2024
Partimiz insanlarımızın mevcut siyaseten parçalanmışlığını dikkate alarak bu bataklığa girmeyecek; dikey değil yatay siyaset yapacaktır.
SEÇİMLER BİZİM İÇİN NE ANLAM İFADE EDİYOR? - 14/02/2024
Sivil toplumumuzun yanında, iyi çalışan bir siyasal toplumumuzun da olması gerektiğini herkesin anlaması ve bu süreçlere samimiyetle destek vermesi gerekir.
ADALET DUYGUSU KÖRELMİŞ BİR UKRAYNALI VEKİL - 02/10/2022
Goncherenko ile iş tutacak dostlara hatırlatmak isterim: Kendi adalet duygunuzdan taviz vermeden, adalet duygusu körelmiş biriyle işbirliği yapamazsınız.
POLİTİK BİLİNÇ - 29/01/2022
Sorunu olan toplum kesimlerinin, örgütlenerek sorunlarını siyasi platforma taşıyıp, devlet yönetimini bu sorunları çözme yönünde etkileyecek güç oluşturmaları demokratik bir haktır. ÇDP işte bu hakkı kullanmak istiyor.
PUTİN’İN YENİ ANAYASASI “RUSLAR EFENDİ, DİĞERLERİ KÖLE” DİYOR - 26/04/2020
Putin son derece sinsi bir politika uyguluyor. Gerçek amacını gizliyor ve günü geldiğinde hızla icra ediyor.
ETNİSİTE, SİYASET, ÇDP, V.S. - 19/07/2019
ÇDP’ye “etnik parti olmaz” argümanıyla karşı çıkanların “etnik derneklerde” icra-i faaliyette bulunuyor olması da tam bir kara mizah örneğidir.
KARADAN GEMİ İDARE EDİLMEZ; ÖYLEYSE HAYDİ SİYASETE! - 27/06/2019
Kırmızı kitapta bir rezerv olsun olmasın, taleplerimizin hayata geçmesi için mutlaka Çerkes sorununun çözümünü misyon edinmiş şahısların mecliste ve yürütme kadrolarında bulunması, yani siyasete girmesi gerekiyor.
SİVİL TOPLUMDAN, SİYASAL TOPLUMA... - 13/06/2019
2001 yılında işbaşına gelen AK Parti yönetimi AB kriterlerinin öngördüğü açılım programıyla devletin kimlikler üzerindeki inkar politikalarına son vererek önemli bir adım attı.
 Devamı
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi