• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam272
Toplam Ziyaret987113
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351
Semerkew
Erol Karayel
erolkarayel26@gmail.com
HAKİKATİN GÜR SESİ: KADİR MISIROĞLU
06/05/2019

Mücadele adamı Kadir Mısıroğlu ramazan ayının ilk gecesi dar’ül bekaya irtihal etti.

İlminden istifade ettik, üzerimizde hakkı var. Allah mekanını cennet eylesin inşaallah. Dualarımız hep onunla olacak…

***

Kadir Mısıroğlu kıyamete kadar sürecek hakikat davasının yılmaz bir neferiydi.

Aslen hukukçu olmakla birlikte kendisini “yakın tarihin karanlık sayfalarını aydınlatmaya” adamıştı.  Araştırmacı karakteri, Osmanlıca’ya ve birkaç batı diline vukufiyeti, güçlü hafızası, keskin zekasıyla resmi tarihin yalanlarını bir bir ifşa etti. Epeyce bir insanı da “sistemin narkozundan” çıkartmayı başardı. İslâmı ana kolon belleyerek bunun etrafında kendi fikir dünyasını inşa etti. Takipçi değil, öncüydü; taklitçi değil özgündü.

Bakmayın siz fikirleriyle baş edemeyenlerin kendisini ti’ye alarak gözden düşürmeye çalıştığına. Yok fesiymiş, yok kravatıymış, yok asasıymış… Anlayamadıkları sözlerini alay mevzuu ederek kendi cehaletlerini örtüyorlar akıllarınca... Neymiş, Şekspir için “Onun asıl adı Şeyh Pir’dir” demiş. Bilmeyene garip gelebilir ama onun Batı’da bu konuda yazılmış bir düzine kitap ve akademik araştırmadan haberdar olarak bu cümleyi kurabileceği hiç düşünülmüyor. Nitekim öyle olduğu da ortaya çıktı.  

Kadir Mısıroğlu donanımını, kelamı ve kalemiyle toplumla paylaşan biriydi.

İttihat ve Terakkicilerin gerçekleştirdiği rejim değişikliği ile bir alacakaranlık kuşağına itilen, taşların bağlanıp saldırganların serbest bırakıldığı bu ülkede sözünü hiç esirgemedi. Herzaman dosdoğru konuştu. Bu sebepledir ki yıllarca hapis yattı; üstüne 11 sene de vatanından uzakta kaldı.  

Mısıroğlu için söylenebilecek çok söz var. Onları elbette yazanlar olacaktır.

Ben onun şahit olduğum başka bir yönünü anlatmak istiyorum.

Kadir Mısıroğlu çok vicdanlı ve son derece mütevazi bir adamdı.

Kendisiyle bir kez görüşme fırsatım oldu.

2017 yılının Mayıs ayında Çerkes Sürgünü ve Çerkes Ethem’i konu alan bir tv programına çağrılmıştım. Üç kişi konuşacaktık. Diğer iki konuşmacı bir akademisyen ile Çerkes camiasından bir arkadaşımızdı. Ben programda kendimce net olmaya çalıştım ve sözlerimi bağlarken de Ethem’in hain olmadığını, aksine asıl onun Mustafa Kemal ve İsmet İnönü’nün ihanetine uğradığını söyledim. Program da bu minval üzere sona erdi.

Ertesi gün işyerinde bir ara cep telefonum çaldı. Açtım, genç bir erkek, “Kadir Mısıroğlu üstadımız sizinle görüşecek, telefonu kendisine veriyorum” dedi.

“Hayırdır inşallah” dedim kendi kendime ve “bir şakaya malzeme oluyoruz galiba”  diye düşündüm.

Telefonu verdiği kişiyi ise sesinden hemen tanıdım, evet bu Mısıroğlu’ydu. Rahmetli, o gece programı seyretmiş, asistanına program yapımcısını aratmış, telefonumu almış ve bana ulaşmıştı. İltifat etti. “O akademisyen doğruları konuşamadı ama sen doğruları söylemekten çekinmedin, tebrik ederim” dedi. “Ethem hain değil, gerçek bir kahramandır” diye de ekledi.

Sonra Üsküdar’daki yerine davet etti, “Gelirsen sana söyleyeceklerim var” dedi.

Mısıroğlu’nun bu nezaketli davranışı ve ondan da çok taşıdığı dava şuuru beni sonrasında çok düşündürdü.   

Uzatmayalım… 

     Bir hafta sonra yanına gittim. Yine iltifatkar sözlerle gönlümü aldı. Said Şamil’le olan hatıralarından bahsetti. Çerkes Ethem’in kahramanlığını ve nasıl ihanete uğradığını anlattı. Çerkeslerle ilgili anılarından bahsetti. Yayıncılık yaptığımı öğrenince Çerkes Ethem’in kendi el yazısıyla kaleme aldığı anıları elinde bulunduran kişinin telefonunu vererek “onu al” dedi. Hikayesini de şöyle anlattı. İçinde fotoğraflar da olan anıları dosya halinde kendisine getirmişler. Önce güzelce tetkik etmiş. Yazıdan ve muhteviyattan anıların Ethem’e ait olduğunu çek etmiş. 

    O zaman kendisinden hatırata karşılık 10 milyon lira para istenmiş. “Zor günlerimdi veremedim” dedi.

   Sonrasında hatıratı elinde bulunduran kişiyi "dostum" dediği Çerkes Prof. Hayri Domaniç’e götürmüş Mısıroğlu kitabı satın alacağı ümidiyle. Fakat Domaniç “2 milyon lira vereyim” diyerek, Mısıroğlu’nu ve satıcıyı hayal kırıklığına uğratmış ve satın almak için de başka bir gayret göstermemiş. Hatıratta o kişi de kalmış.

    Bana işte bu kişinin telefonunu verdi Mısıroğlu ve “git görüş, o kitabı değerlendir” dedi.   

   Bizim bu konuşmalarımız sonrasında tesadüfen Enver Sağlam çıkageldi Mısıroğlu’nun ofisine. O da Ğuaze dergilerinin eski sayılarını arıyordu. Sordu, ama Mısıroğlu’nda yoktu. Biraz daha süren sohbet sonrasında kendisiyle bir hatıra fotoğrafı çektirip ayrıldık Mısıroğlu’nun yanından Enver’le birlikte.  

    İşte böyle…

                                        ***

    Tanıdığımız, epeyce bir kitabını da okuduğumuz Kadir Mısıroğlu gerçekten güzel adamdı.

Ahireti de öyle güzel olur inşaalah.

Amin.

 



2179 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SEÇİM SONUÇLARI NE ANLATIYOR? - 03/04/2024
Gözden kaçırılmaması gereken husus, partilerin seçmenlerini kemikleştirmek ve dinamik tutmak için toplumu özellikle kutuplaştırdıkları, siyasi bir öfke ve nefreti bile isteye arttırdıklarıdır.
VERECEĞİMİZ OYUN HALKIMIZA BİR YARARI OLSUN! - 26/03/2024
Partimiz insanlarımızın mevcut siyaseten parçalanmışlığını dikkate alarak bu bataklığa girmeyecek; dikey değil yatay siyaset yapacaktır.
SEÇİMLER BİZİM İÇİN NE ANLAM İFADE EDİYOR? - 14/02/2024
Sivil toplumumuzun yanında, iyi çalışan bir siyasal toplumumuzun da olması gerektiğini herkesin anlaması ve bu süreçlere samimiyetle destek vermesi gerekir.
ADALET DUYGUSU KÖRELMİŞ BİR UKRAYNALI VEKİL - 02/10/2022
Goncherenko ile iş tutacak dostlara hatırlatmak isterim: Kendi adalet duygunuzdan taviz vermeden, adalet duygusu körelmiş biriyle işbirliği yapamazsınız.
POLİTİK BİLİNÇ - 29/01/2022
Sorunu olan toplum kesimlerinin, örgütlenerek sorunlarını siyasi platforma taşıyıp, devlet yönetimini bu sorunları çözme yönünde etkileyecek güç oluşturmaları demokratik bir haktır. ÇDP işte bu hakkı kullanmak istiyor.
AZINLIK TOPLULUKLAR İÇİN ‘SİYASAL KÜLTÜR’ NİÇİN ÖNEMLİDİR? - 30/08/2021
“Varlık mücadelesini devletin meselesi haline getirecek olan siyasal toplumun embriyosunu içinde barındırıyor olmasından dolayı “siyasal kültür” oluşturmak çok ama çok önemlidir”
PUTİN’İN YENİ ANAYASASI “RUSLAR EFENDİ, DİĞERLERİ KÖLE” DİYOR - 26/04/2020
Putin son derece sinsi bir politika uyguluyor. Gerçek amacını gizliyor ve günü geldiğinde hızla icra ediyor.
ETNİSİTE, SİYASET, ÇDP, V.S. - 19/07/2019
ÇDP’ye “etnik parti olmaz” argümanıyla karşı çıkanların “etnik derneklerde” icra-i faaliyette bulunuyor olması da tam bir kara mizah örneğidir.
KARADAN GEMİ İDARE EDİLMEZ; ÖYLEYSE HAYDİ SİYASETE! - 27/06/2019
Kırmızı kitapta bir rezerv olsun olmasın, taleplerimizin hayata geçmesi için mutlaka Çerkes sorununun çözümünü misyon edinmiş şahısların mecliste ve yürütme kadrolarında bulunması, yani siyasete girmesi gerekiyor.
 Devamı
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi