• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi23
Bugün Toplam83
Toplam Ziyaret1053779
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.154834.2917
Euro37.097537.2462
Semerkew

Suriye Çerkeslerinin anavatanlarına dönebilmesi için Adigey “Adige Xase” tarafından yapılan müracaatlara, RF Devlet Duması ve RF Dışişleri Bakanlığı’ndan red cevapları geldi.

Suriye Çerkesler Adam Bogusinin anavatanlarına dönebilmesi için Adigey “Adige Xase” tarafından Rusya Federasyonu Devlet Başkanı V.V. Putin, Rusya Federasyonu Hükümet Başkanı D. A.  Medvedev, Rusya Federasyonu Federal Meclisi Federasyon Konseyi Başkanı V. İ.  Matviyevko’ya ve RF Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı S. Narişkin’e yapılan müracaatlara, RF Devlet Duması ve RF Dışişleri Bakanlığı’ndan red cevapları geldi.

Suriye’de tarafı olm adıkları bir iç savaşın ortasında kalan ve yerleşim yerleri bombalanan Suriye Çerkesleri’nin anavatanlarına dönüşünün önüne çıkarılan engellerin aşılması için Rusya Federasyonu yönetim birimlerince yapılan müracaatlar olumlu sonuç vermedi. Adigey “Adige Xase” Başkanı Adam Bogus imzasıyla yapılan müracaata Dışişleri Bakanlığı’nca verilen cevapta sadece, Rusya’nın Suriye’ye yaptığı insani yardımlar sayılarak bu yardımlardan Suriye Çerkeslerinin de istifade ettiği şeklinde tuhaf bir cevap verilip ana talep cevapsız bırakılırken; Duma’nın cevabı daha “net” ve “anlaşılır” oldu: ”Suriyeli Çerkesler, zamanında Rusya Devleti vatandaşlığını kabul etmediler, dönemezler!”


RF Devlet Duması’nın Adıgey “Adiğe Xase”ye iletilen cevabında, Suriyeli Çerkesler, Kuzey ve Batı Kafkasya Adige Halkları asıllı kişilerin nesilleridir. Bu kişiler, Rusya vatandaşlığını kabul etmediler ve Kafkasya savaşı (1817-1864 yılları) sırasında sürdürülen askeri harekatların bitmesinden sonra, özgür iradelerini kullanarak bölgeden ayrıldılar. Dolayısıyla, şimdiki Suriyeli Çerkeslerin nesillerinin yaşadıkları topraklar, bu kişilerin 1864 yılında Osmanlı İmparatorluğuna göç etmelerinden önce Rusya devletine bağlı değildi ve bu kişiler Federal kanunun 1. Maddesi’nin, 3. Bendine göre, Rusya devleti asıllı (göçmenler) olarak kabul edilemezler.” denildi.  

Adigey “Adige Xase” Başkanı Adam Bogus’un RF Federal Meclisi Devlet Duması’na yaptığı müracaata verilen yanıt şöyle oldu:

 

RF FEDERAL MECLİSİ DEVLET DUMASI

ALTINCI DÖNEM BİLEŞİMİ

MİLLETLERARASI FAALİYETLER KOMİTESİ

 

 

     A.Ş. Bogus

    Adıgey Cumhuriyeti

     Sivil Toplum Hareketi

     “Adıge Khase” Thamadesi

     MAYKOP


    Sayın Adam Şugaiboviç!

    Devlet Duması Milletlerarası Faaliyetler Komitesi, Suriyeli Çerkeslerin Rusya Federasyonu’na geri dönmeleri için yardım edilmesine ilişkin müracaatınızı Rusya Federasyonu Bölgelerinin Geliştirilmesinden Sorumlu Bakanlığa iletmiştir. 

Bakanlığın cevabının 2 sayfalık kopyasını Ek’te gönderiyoruz.

       G.K. Safaraliyev

      Komite Başkanı                                

         EK         :Bakanlık Cevabı

 

RF BÖLGELERİN GELİŞTİRİLMESİNDEN

SORUMLU BAKANLIK

 

21 Aralık 2012

 

    RF FEDERAL MECLİSİ DEVLET DUMASI

    MİLLETLERARASI FAALİYETLER KOMİTESİ’NE

    Rusya Federasyonu Bölgelerinin Geliştirilmesinden Sorumlu Bakanlık, RF Federal Meclisi Devlet Duması Milletlerarası Faaliyetler Komitesi’nin 26 Kasım 2012 Tarih ve No:3, 18-22/247 sayılı mektubuyla bildirdiği ‘‘Adıge Hase’’ Thamadesi A.Ş.Bogus’un Suriyeli Çerkeslerin Rusya Federasyonu’na geri dönmeleri için yardım edilmesine ilişkin müracaatını inceledi ve şu sonuca vardı.

   ‘‘Rusya Federasyonu’nun Yurt Dışındaki Vatandaşları ile İlgili Devlet Politikası Hakkındaki Kanun’’ (ki bundan sonra Federal kanun olarak bahsedilecektir) 24 Mayıs 1999 Tarih ve No: 99-F3 sayılı Federal Kanunun 1. Maddesi’nin, 3. Bendi şu kişileri “yurt dışındaki vatandaşlar” olarak kabul ediyor:

    ’’Rusya Federasyonu toprakları dışında yaşayan ve kurallara göre Rusya Federasyonu topraklarında tarihi olarak yaşayan halklarla bağı olan kişiler ile onların nesilleri;

   Ayrıca, Rusya Federasyonu ile dini, kültürel ve hukuki bağın oluşması için özgür iradesini kullananlar;

   Ayrıca, Rusya Federasyonu topraklarına geçmişten direkt akrabalık bağları ile bağlı olan kişiler;

   Ayrıca, önceden, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB) vatandaşı olanlar, eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği’ni (SSCB) oluşturan devletlerde yaşayan kişiler; bu ülkelerin vatandaşlığını alan veya vatandaşı olmayan kişiler.

   Rusya devletinin, Rusya Cumhuriyeti’nin, RSFSR, SSCB ve Rusya Federasyonu ile vatandaşlık bağı olan ve daha sonra yabancı bir devletin vatandaşı olan veya vatandaşı olamayan kişiler, Rusya devleti asıllı (göçmenler)’’.

   Suriyeli Çerkesler, Kuzey ve Batı Kafkasya Adige Halkları asıllı kişilerin nesilleridir. Bu kişiler, Rusya vatandaşlığını kabul etmediler ve Kafkasya savaşı (1817-1864 yılları) sırasında sürdürülen askeri harekatların bitmesinden sonra, özgür iradelerini kullanarak bölgeden ayrıldılar.

   Dolayısıyla, şimdiki Suriyeli Çerkeslerin nesillerinin yaşadıkları topraklar, bu kişilerin 1864 yılında Osmanlı İmparatorluğuna göç etmelerinden önce Rusya devletine bağlı değildi ve bu kişiler Federal kanunun 1. Maddesi’nin, 3. Bendine göre, Rusya devleti asıllı (göçmenler) olarak kabul edilemezler.  

   Ayrıca, Federal Kanun’un 3. Maddesi’nin, 2. Bendine ve 1. Maddesi’nin 3. Bendine göre, şu kişiler vatandaş olarak kabul ediliyor:

   “Kendi tercihiyle, toplumsal veya profesyonel faaliyetleri ile Rus dilinin ve Rusya Federasyonu Halklarının dillerinin korunmasının desteklenmesine,

   Yurt dışında Rus kültürünün geliştirilmesine,

   Rus vatandaşlarının yaşadıkları devletler ile Rusya Federasyonu arasında dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine,

   Yurt dışındaki vatandaşların sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi ve vatandaşların haklarının savunulmasına veya diğer yollarla söz konusu kişilerin Rusya Federasyonu ile dini ve kültürel bağlarının geliştirilmesine hizmet edenler.”

   Suriyeli Çerkeslerin, Federal Kanun ile “yurt dışındaki vatandaşlar’’ olarak nitelendirildiğinin delillerle teyit edilmesi talep ediliyor.

   Öte yandan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın, 11 Temmuz 2004 tarih ve No:865 Sayılı Kararı ile onaylanan Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı hakkındaki yönetmeliğe göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın en önemli meselelerinden biri yurt dışında yaşayan vatandaşlar ile bağlantı ve iletişimin gelişmesine yardımcı olmaktır.

   Burada, Rusya Federal Göç Hizmetleri (FMS), Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın 14 Eylül 2012 Tarih ve No: 1289 Sayılı yeni Kararı ile onaylanan ve yurt dışında yaşayan vatandaşların gönüllü olarak kendi ülkelerine göç etmelerine yardım eden koordinatör bir organdır. 

   Yukarıda beyan edilenlerin ışığında söylenebilecek, Suriyeli Çerkeslerin “yurt dışındaki vatandaşlar” kavramına dahil edilmeleri konusunun, Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Federal Göç Hizmetleri’nin (FMS) katılımı ile çok yönlü olarak ele alınmasının gerektiğidir.

    A.V. Curavskiy

    Milletlerarası İlişkiler

    Departmanı Direktörü          

 

 

    Öte yandan yine Adigey “Adige Xase” Başkanı Adam Bogus imzasıyla Rusya Federasyonu Devlet Başkanı V.V. Putin, Rusya Federasyonu Hükümet Başkanı D. A.  Medvedev ve Rusya Federasyonu Federal Meclisi Federasyon Konseyi Başkanı V. İ.  Matviyevko’ya yapılan müracaatların bir örneği ile bu müracaatlara Dışişleri Bakanlığından gelen cevap ise şöyle:

 

    V.İ. Matviyenko

   RF Federal Meclisi

   Federasyon Konseyi Başkanı

 

ÇAĞRI

     Suriye’deki kriz başladığından bu yana, kaderin bir cilvesi olarak yabancı topraklarda bulunan Çerkesler, tarihi anavatana dönüş için yardım talebiyle çok defa RF yönetimine çağrıda bulundular. Maalesef, Suriye’de iç savaş şartlarında yaşayan soydaşlarımız için şu ana kadar Moskova’dan cevap gelmedi.

     RF Çerkes (Adıge) sivil toplum örgütlerinin, Çerkeslerin (Adıgelerin) RF’ye göçüyle ilgili devlet desteği sağlanması için yaptığı çağrılar da RF iktidar organlarınca görmezden geliniyor.

     Suriyeli Çerkeslerin (Adıgelerin) probleminin, her şeyden önce “Suriyeli Çerkeslerin (Adıgelerin) Suriye Arap Cumhuriyeti’nden RF’na göçüne devlet desteğiyle ilgili acil önlemler” konulu RF Hükümeti kararının, RF yönetimi tarafından kabul edilerek çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

     Bugün aktif savaş ortamı ve çatışmalar, Çerkeslerin geleneksel yaşam alanları olan Golan tepelerinde (Damask, Aleppo, Khoms, Khami) gerçekleşiyor.

     Onlarca Çerkes köyü yeryüzünden çoktan silindi ve binlerce insan evsiz barksız, aşsız ve sağlık hizmetlerinden mahrum vaziyette.

     Golan’daki Çerkes köylerinde, tüm Suriye’den gelen çok sayıda Çerkes mülteci toplandı. Şu anda Çerkeslerin yoğunlukta olduğu yerleşim noktalarına ağır bombardıman uygulanıyor. İnsani bir felaketin meydana geldiği aşikar.

     Adıgey Cumhuriyeti Sivil Toplum Hareketi “Adıge Khase”, RF yönetimine, Suriyeli Çerkeslerin tarihi anavatana dönmeleri için acil yardım çağrısında bulunuyor. 8 Kasım 2012

 

    A.Ş. Bogus

   Adıgey Cumhuriyeti

   Sivil Toplum Hareketi

   “Adıge Khase” Thamadesi


  ____________________________

RUSYA FEDERASYONU DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

 

    A.Ş. BOGUS

   Adıgey Cumhuriyeti Sivil Toplum Hareketi

   “Adıge Khase” Başkanı

 

   Saygıdeğer Adam Şugaiboviç,

   Suriyeli Çerkeslerin Rusya’ya göçüne ilişkin acil yardım talebiyle Rusya Federasyonu Devlet Başkanı V.V. Putin, Rusya Federasyonu Hükümet Başkanı D. A.  Medvedev ve Rusya Federasyonu Federal Meclisi Federasyon Konseyi Başkanı V. İ.  Matviyevko’ya yaptığınız çağrıya dair görüşlerimiz aşağıdadır.

   Suriye Arap Cumhuriyeti’nde (SAC) bulunan Adıge topluluğu temsilcilerinin durumu dolayısıyla duyduğunuz endişeyi paylaşıyoruz. Rusya Federasyonu her seviyede ve çeşitli biçimlerde, Suriye’deki iç çatışmanın bizzat Suriyeliler tarafından, diyalog vasıtasıyla ve dış müdahale olmaksızın, barış yoluyla durdurulmasını mütemadiyen savunmaktadır. Bizler, her türlü şiddetin ivedilikle sonlandırılması, silahlı çatışmadan siyasi sürece geçilmesi için uğraş vermekteyiz. Siyasi sürecin neticesi, bütün SAC halkının yasal umutlarına cevap verecek dönüşümler olmalıdır. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu amaçlarla, istisnasız tüm Suriyeli taraflarla temas kurmaktadır. Bu görüşmelerde, hukuk ve uygulama güvencelerinin, Çerkes diasporası da dahil olmak üzere Suriye toplumunun bütün kademe ve gruplarına ve SAC vatandaşlarına, onların güvenliği ve ülkenin siyasi ve sosyo-ekonomik hayatına eşit katılımları açısından sağlanması gerektiğini bilhassa vurgulamaktayız.

    Aynı zamanda sizi Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, ülkedeki Çerkes topluluğunun temsilcileri dahil olmak üzere Suriye halkına yaptığı insani yardım hakkında da bilgilendirmek istiyoruz.

   Özellikle, 12 Mart 2012’de Rusya Acil Durum Bakanlığı’nın iki uçağıyla Damask’a 78 ton insani yardım (çadırlar, battaniyeler, kap kacak setleri, mutfak araç-gereçleri, bebek maması, gıda) ulaştırıldı.

   Rusya Acil Durum Bakanlığı aynı yılın Eylül ayı sonunda yine SAC’ye Devlet Rezervleri Federal Ajansı’nca tahsis edilen gıda ürünlerini (yine 78 ton) gönderdi.

   6 Ekim 2012’de ise Rusya Acil Durum Bakanlığı Yönetim Kurulu, Damask’a ilaç ve tıbbi malzeme kargosu yolladı.

İnsani yardım, uluslararası örgütler aracılığıyla da yapılıyor. Rusya, vatandaşların tıbbi yardım, ilaç, içme suyu ve birincil ihtiyaçlarını giderme yolunda yapılan harcamalarının finanse edilmesi için Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nin (UKHK) bütçesine toplam 2 milyon İsviçre frangı katkıda bulundu.

   Ayrıca, Suriye halkına gıda yardımı için BM Dünya Gıda Programı bütçesine 4,5 milyon dolar bağış yapıldı.

   Suriye’deki insanı operasyonun örgütlenmesi ve güvenliğinin sağlanması yolundaki harcamaların finansmanıyla ilgili insanı sorunların eş güdümü için BM yönetimine 1,5 milyon ABD doları bağışlandı.

   Şu anda Dünya Gıda Programı aracılığıyla 2013 yılında büyük miktarda yardım yapılması konusu ele alınıyor.

   İleride de, ülkelerini parçalayan çatışma sebebiyle zor durumda olan Suriyelilere insani yardımda bulunmak niyetindeyiz.

   Özel hayır kurumlarının da, elbette ki Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Rusya’nın Damask Büyükelçiliği ile eş güdümlü olarak, bu yöndeki çalışmalarımıza katılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

   Saygılarımla.

   29 Aralık 2012

 

          O. VASNETSOV

          Rusya Dışişleri Bakanlığı Federasyonu Kurumları

          Parlamento ve Derneklerle İlişkiler Bölümü Müdürü

 

 Rusçadan Tercümeler: Kuşba Zeynep

                                             Muhammed İzzetoğlu



2639 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi